Stiind ca am drum lung de parcurs cu trenul la Sighisoara ( cca 10 ore ) si ca n-am sa pot duce in bagaje o prajitura, m-am gandit sa prepar pentru bucatarasi niste "crănțănele" si se pare ca am ales bine, intrucat s-au evaporat rapid si mi s-a solicitat si reteta.
Este o reteta extrem de simpla, dar care necesita atentie si rapiditate in miscari :)
Poza buna de final nu prea am ca am uitat sa fac :D, dar stiu ca reteta mea e "garantata" de cei ce-au gustat produsul finit :X :))))
Cranturile servite la Sighisoara erau facute cu 800 g mieji de seminte + 200 g alune nesarate, prajite . Ideea este sa folositi cantitatile 1:1 iar pentru inceput este suficient sa incercati cu 200 g zahar : 200 g seminte :)
Miejii de seminte de floarea soarelui i-am prajit intai, tinandu-i cca 10 minute la microunde ( reprize a cate 3-4 minute ). Operatiunea se poate face si pe aragaz, amestecand continuu pentru uniformizare.
Punem zaharul la topit, intr-un vas incapator ( sa aiba loc si semintele, ulterior ) , la foc mic. Amestecam continuu pentru a nu se arde , pana se lichefiaza bine si devine aramiu ( aveti grija sa nu fumege, acesta fiind semn ca se arde zaharul ) .
Cand zaharul este perfect lichid adaugam miejii de seminte de floarea soarelui ( si eventual alunele prajite si tocate marunt ), amestecand totul rapid pentru ca acestea sa se acopere uniform cu sirop.
Amestecam totul inca 1-2 minute pe foc ( se va simti in camera un miros irezistibil :X ), apoi turnam amestecul rapid pe o bucata de folie de aluminiu si-l intindem cat mai uniform, ajutandu-ne de dosul unei linguri. Intindem rapid, intrucat se intareste la fel de rapid . Avand o cantitate destul de mare si temandu-ma ca nu am timp sa intind totul doar cu lingura, m-am folosit de o alta folie de aluminiu cu care am acoperit amestecul, apoi am intins totul cu sucitorul / placintarul/ facaletul :)) . Mi-a fost insa destul de greu sa dezlipesc folia de aluminiu, la asa cantitate de crantanele :))
Dupa ce dezlipim folia de aluminiu portionam cranturile cat inca amestecul este caldut, altfel nu vom putea taia bucati egale, acestea vor fi casante si se vor portiona neuniform . ( Oricum, gustul nu se va schimba, deci se vor "topi" si inegale :)))) ).
Spor si pofta sa aveti !
1
Nu adaugati semintele cat zaharul nu este complet topit, intrucat vor ramane bucati de zahar tari pe care nu le veti putea sparge in dinti.
2
Incercati sa adaugati cat de multe seminte puteti in zaharul caramel, in caz contrar ( daca aveti prea mult zahar fata de cantitatea de seminte ) , cranturile vor iesi destul de tari si nu se vor sfarma usor la masticatie .
3
Din cantitatile date mi-au iesit 70 bucati de cca 20 cm2 fiecare :)))
4
Cand eram copii, tatal meu ( Dumnezeu sa-l ierte! ) ne facea cu seminte prajite de in :X O nebunie si alea , incercati-le! :X