Am revenit cu prajiturile, si am zis sa incep cu o reteta delicioasa cu ciocolata. Este un desert minunat care va disparea rapid din farfurii.
Blat:
Umplutura:
Glazura:
Decor:
Blat:
Separam ouale si batem albusurile cu un praf de sare si cu zaharul, pana cand zaharul se topeste. Turnam treptat uleiul in bolul cu galbenusuri si le amestecam.
Dupa ce am batut albusurile, adaugam galbenusurile peste si mixam in continuare. Punem apoi laptele si esenta de rom, iar mai apoi 3 cani de faina. Folosim mixer-ul pentru a amesteca. Adaugam apoi bicarbonatul pe care il stingem cu putin otet. Amestecam bine.
Cernem cacaua peste ingrediente si incorporam totul. Consistenta blatului trebuie sa fie ca si la chec. Daca este prea moale , mai adaugati faina, dupa care o turnam intr-o tava dreptunghiulara mare tapetata cu hartie de copt pe fund si margini.
Umplutura:
Branza de vaci o mixam cu zaharul si ouale pana cand nu mai are cocoloase si zaharul este relativ topit. Eu am folosit o branza nu foarte seaca si nu a fost nevoie sa adaug smantana. Daca branza pe care o aveti este mai seaca, dupa ce ati incorporat ouale, mai puneti 2-3 linguri de smantana.
Cu o lingura, luam apoi din umplutura si o punem peste blatul din tava, din loc in loc, astfel incat sa ajunga peste tot.
Pentru un efect marmorat, dupa ce ati terminat, amestecati cu lingura de sus in jos.
Dam tava la cuptorul preincalzit pentru 50-60 de minute. Prajitura trebuie sa treaca testul scobitorii si sa fie coapta si deasupra.
Oprim cuptorul si mai lasam prajitura acolo 30 minute, apoi o scoatem si o lasam sa se raceasca complet. Cu ajutorul hartiei de copt, o luam si din tava dupa ce e rece.
Decor:
In timp ce prajitura se raceste, ne putem apuca de decor.
Caramelizam zaharul la foc mic, turnam untul si amestecam, dupa care punem alunele si cu ajutorul unei linguri, le trecem prin zaharul caramelizat.
Le scoatem pe un fund de lemn sau pe o tava si le lasam sa se raceasca complet.
Dupa, le punem intr-o punga rezistenta si le zdrobim, cat putem, cu un ciocan de bucatarie. Folosim apoi robotul de bucatarie pentru o maruntire mai buna, sau un cutit lat daca va place mai grosier.
Glazura:
Topim ciocolata pe baie de aburi si adaugam laptele si uleiul. Amestecam, apoi o luam de pe aburi si o lasam sa se solidifice cat sa o putem turna, dupa care o punem peste prajitura rece.
Presaram pe deasupra alunele caramelizate si prajitura este gata de savurat. E si mai buna dupa ce sta putin la frigider.
Pofta buna!