Îți spun sincer că nu am fost adepta acestei prăjituri niciodată. Nici nu știu dacă am mâncat de vreo 2-3 ori în viață. Întotdeauna m-au atras prăjiturile cremoase, nu mă dau în vânt după cele cu brânză sau fructe. Măi, dar Albinița făcută cu foi de casă te lasă lat, nu alta! Păi o făcusem pentru o prietenă și, din obișnuință, când tăiam marginile, am gustat și eu un pic. Știi că nu realizezi unele lucruri pe care le faci, dar acum mă bucur că am gustat.A fost dragoste la prima îmbucătură! Îți dai seama că apoi mi-am făcut și mie, nu? Trebuie să-i mulțumesc prietenei mele, altfel n-aș fi încercat această prăjitură niciodată. Mă tot gândesc la ea... ce delicioasă a fost! Așa pufoasă, cu cremă de unt și griș... se face de obicei cu gem de caise sau măceșe, dar eu am făcut-o cu gem de caise ȘI măceșe. Joac-o pe asta ha! Ce ciudat cum n-aș încerca niște rețete niciodată, că mi se pune câte un fix așa, aiurea! Ai pățit să știi că nu-ți place ceva și cu timpul, când guști încă o dată, să realizezi că este super delicios și că devine una dintre mâncărurile tale preferate? Te rog, spune că da, altfel o să mă simt puțin ciudat...
Foi: punem într-un vas mierea, untul, sarea, zahărul și punem vasul pe foc mic. Amestecăm cu un tel până când zahărul s-a topit și amestecul face spume.Lăsăm la răcit.
Eu am fost alături de cel mai mare ajutor din bucătăria mea (mașina de frământat) și am pus înăuntru făina, oul bătut, bicarbonatul,vanilia și amestecul răcit și l-am lăsat să-și facă treaba. Dacă ești singură în bucătărie, formează un cuibușor în mijlocul făinii. Pune amestecul răcit în mijloc și restul ingredientelor și amestecă ușor, adăugând făină de pe margini. Începe să frămânți până obții un aluat omogen. Nu trebuie frământat prea mult.Cântărim aluatul și-l împărțim în 4 părți cât de cât egale. Eu am tot gutst din el ha! Este important ca fiecare bilă să fie de aprox. același gramaj, pentru că foile trebuie să fie la fel.
Întindem pe masa bine înfăinată aluatul (Atenție să nu se lipească!) și modelăm o foaie subțire, în formă dreptunghiulară. A mea a avut aprox. 40cm lung. și 29 cm lăț. Este important ca foaia să aibă o formă bine definită și toate cele 4 foi să fie de aceleași lungimi.
Rulăm foaia pe sucitor și o transportăm în tava tapetată cu hârtie de copt. Înțepăm foaia cu furculița și o dăm la cuptor pentru aprox. 10 minute, la foc mic. Foaia va căpăta o nuanță arămie.
Lăsăm foile la răcit. Cât sunt calde, sunt destul de fragile, iar când sunt reci, vor fi foarte tari, ca niște biscuiți, dar se vor înmuia cu crema.
Repetăm aceiași pași și pentru celelalte 3 foi rămase.
Crema: pentru cremă vom pune zahărul, laptele și vanilia la fiert. Adăugăm grișul, amestecând continuu. Lăsăm grișul să fiarbă și apoi îl lăsăm la răcit.După ce s-a răcit complet grișul, adăugăm untul moale, tăiat cubulețe și mixăm până când obținem o cremă omogenă. Nu te speria, arată a cremă tăiată, dar nu este! Datorită grișului, așa va arăta crema, dar se spumează pe parcurs.
Peste prima foaie întindem jumătate din cremă, punem a doua foaie și o ungem cu gem, acoperim cu a treia foaie peste care punem restul de cremă. La sfârșit, punem și a patra foaie. Lăsăm prăjitura până a doua zi într-un loc răcoros cu ceva greutate deasupra. Eu am pus peste prăjitură foaie de copt, un tocător de lemn și câteva cărți mai grele. Greutatea va ajuta prăjitura să se lege și foile să se înmoaie. Este important să faci această prăjitură de pe o zi pe alta, să aibă timp foile să se înmoaie.
A doua zi, tăiem prăjitura, o pudrăm cu zahăr pudră și încercăm să nu o mâncăm pe toată din prima ha!
1
Gasesti reteta si pe blog:https://delightsbymeea.blogspot.com/2019/12/prajitura-albinita.html