Si am ajuns si eu la o cifra rotunda, adica reteta cu nr. 600! Un numar care trebuie sarbatorit cu un tort pe masura. Nu e un tort sofisticat, dar a fost foarte apreciat. Asadar, va servesc cu drag cu cate o felie virtuala de tort! >:D<
Pt. blaturi:
Pentru crema de ciocolata neagra:
Pentru crema de ciocolata alba:
Pentru glazura:
Mai este nevoie de:
Pentru sirop:
Se vor prepara doua blaturi de dimensiuni diferite, unul din cele 8 oua, iar al doilea din 4 oua.
Blaturile: Fiecare blat se prepara la fel, doar ca se va coace in tavi de dimensiuni diferite. Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga pe rand, zaharul si se mixeaza bine dupa fiecare. Se adauga si apa si se mixeaza inca putin. Galbenusurile se amesteca cu uleiul, apoi se toarna peste albusuri. Se amesteca cu o spatula pana la omogenizare. Faina amestecata cu praful de copt se adauga peste albusuri in doua reprize si se amesteca prin rasturnare pana se incorporeaza toata faina. Se tapeteaza o tava rotunda cu diametrul de 27 cm, cu hartie de copt si se toarna compozitia. Se niveleaza si se da la cuptorul preincalzit, la 180 de grade C, pentru 30-35 de minute (se face testul scobitorii).
La fel se procedeaza si cu cel de-al doilea blat. Dimensiunea tavii este de 21 cm. Se lasa sa se raceasca bine blaturile, apoi se taie fiecare in trei.
Crema de ciocolata neagra: Intr-o craticioara, se pune ciocolata amaruie rupta in bucati mici, impreuna cu frisca lichida. Se aduce la punctul de fierbere si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se da la rece pentru cel putin 2 ore. Se mixeaza, se adauga si esenta de rom si se continua mixarea pana se obtine o crema pufoasa si mai deschisa la culoare.
Crema de ciocolata alba: Intr-o alta craticioara, se pune ciocolata alba rupta bucati impreuna cu frisca lichida. Se amesteca pana se omogenizeaza si se da la rece, de preferat peste noapte. Se mixeaza pana se obtine o crema pufoasa.
Siropul: Intr-un ibric, se pune apa cu zaharul la fiert pentru 5 minute, apoi se lasa la racit. Se adauga esenta de rom sau alta aroma preferata.
Pe un platou, se pune primul blat (din cel mare), se insiropeaza, se unge cu crema de ciocolata neagra si se pun afine deasupra. Se aseaza al doilea blat, se insiropeaza si se unge cu crema de ciocolata alba, iar deasupra se pun afine. Se asaza blatul al treilea. Se unge blatul deasupra cu ciocolata neagra si se asaza pe mijloc o parte din blatul mic. Se procedeaza la umplerea lui, exact la fel ca cel mare. La final, se unge tot tortul cu crema de ciocolata neagra. Din crema de ciocolata alba se pastreaza 2-3 lg pentru ornat.
Se topesc 100 g ciocolata amaruie cu frisca lichida. Se lasa putin sa se racoreasca, apoi se toarna deasupra blatului, lasand sa curga pe margini. Se da tortul la rece pentru cca. 30 de minute. Intre timp, se bate frisca. Se fac trandafiri deasupra tortului, cu frisca batuta se fac moatze si inimioare sau dupa imaginatia fiecaruia.
Pofta buna!
1
Cel mai bine e ca blaturile sa fie pregatite inainte cu o zi, iar cremele sa stea la rece peste noapte.
2
Se poate orna dupa imaginatia fiecaruia.