Fasole cu ciolan

de oanapl in Porc, 4 Dec 2017 | 7286 vizualizari

 

reteta romaneasca
De ziua națională am pregătit o fasole cu ciolan, delicioasă, după o rețetă de pe blogul Savori urbane.

 

INGREDIENTE

  • 1 ciolan afumat cu os
  • 300 g fasole boabe uscată
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • 1 foaie de dafin
  • 2 - 3 linguri ulei
  • 2 cepe medii
  • 1 morcov
  • 1 roșie
  • 50ml suc de roșii
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole cu ciolan:

Fasolea boabe uscată o pui la înmuiat în apă rece, pentru minim 8 ore (peste noapte). 
Așezi ciolanul întreg, cu os cu tot, într-o oală încăpătoare și îl acoperi cu apă rece (să treacă cu 2 degete deasupra lui) și îl pui la foc iute la fiert. Eu am folosit oala sub presiune și l-am fiert 30 de minute. Dezosezi și tai carnea (cu șoric cu tot) în bucăți potrivite. Apa în care a fiert ciolanul o păstrezi.

Între timp, pui la fiert fasolea înmuiată. O lași să clocotească 10-15 minute și îi schimbi apa de 2 ori. O scurgi de apă, o clătești și o pui din nou la fiert în apă rece.

Pui din nou fasolea în oală și torni peste ea zeama caldă în care a fiert ciolanul. Nivelul de lichid e cu 1 deget deasupra fasolei.
Cureți și toci ceapa, cureți roșia de coajă și o tai cubulețe, iar morcovul curățat și spălat îl dai pe răzătoarea mică. Într-o tigaie călești ceapa, morcovul și roșia în 2 linguri de ulei, la foc mic. Presari și un pic de sare care să ajute la înmuierea lor. Adaugi sosul de roșii și 2 polonice de zeamă de la ciolan. Torni peste fasole sosul de legume cu rosii și amesteci, apoi adaugi și bucățile de ciolan fiert și dezosat. Adaugi condimentele (sare, piper, boia dulce, foaia de dafin) și lași să fiarbă la foc mic până când fasolea a devenit moale, păstoasă. 

Servești fasolea cu ciolan cu murăturile preferate. Noi am servit-o cu gogoșari și conopidă și pâine proaspătă de casă.

 

 

TIPS-URI

1

Pont: o linguriță de bicarbonat de sodiu face minuni! Ea ajuta la gătirea celulozei din coaja boabelor de fasole și le înmoaie mai repede. Bicarbonatul se pune la primele 2 ture de fierbere, nu și la ultima.

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole cu ciolan" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de morcovi cu iaurt - Gust și prospețime într-o rețetă super rapidă

pe 28.06 la 11:32

Cremă picantă de brânză - Aperitivul rapid și gustos

pe 28.06 la 10:58

Spaghete cu roșii și zucchini - Savuroase și rapide

pe 27.06 la 09:51

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Fasole cu ciolan... Tipic romanesc, sau nu e chiar asa... :-)