Îmi plac mult ficățeii de pui pentru aportul de fier, pentru gustul lor și pentru că se gătesc rapid. De această dată, i-am aromatizat excelent cu noile condimente Delikat, care au în compoziție ingrediente 100% naturale, aduse din țara de origine. Nu sunt pentru abuzul de condimente, dar dacă le alegem pe cele potrivite și dacă le dozăm corespunzător, mâncarea va avea o savoare aparte și un gust nemaipomenit. Exact asta s-a întâmplat în cazul de față...!
Ficățeii de pui se curăță de vițe, se spală bine și se pun într-o strecurătoare, la scurs.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, cât să se înmoaie doar, în ulei suficient și la foc mic.
Se curăță cățeii de usturoi, se spală, se taie fin și se călesc și ei puțin, peste ceapa înmuiată deja.
Se spală roșiile, se curăță de semințe, se taie cubulețe și se pun în tigaie, la înmuiat, peste ceapă și usturoi, până ce scade puțin lichidul format.
Se adaugă în tigaie ficățeii scurși de apă, se condimentează cu: sare, piper, condiment pentru pui, boia de ardei și oregano, după care se dă tigaia la foc mediu. Se acoperă tigaia, pentru ca ficățeii să fiarbă înăbușit. După 3-4 minute, se întorc ficățeii pe partea cealaltă și se mai lasă la fiert înăbușit, încă 3-4 minute.
Între timp, se curăță cepele verzi, se spală, se taie rondele, cu tot cu codițe și se lasă în așteptare, pentru a decora cu ele preparatul finit.
Se ia capacul de pe tigaie și se mai lasă preparatul pe foc încă 2-3 minute, ca să scadă puțin sosul format. După acest interval de timp, se oprește focul de la aragaz și "se montează" farfuria.
Se pun pe mijlocul farfuriei 3-4 linguri de sos de roșii, ceapă și usturoi, pe care se aranjează frumos, 4-5 ficăței de pui. Se ornează cu rondele de ceapă verde și se servește imediat, eventual cu o salată de varză, sau de roșii.
1
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare. Înmuiați-le doar puțin, la foc mic și în ulei suficient, până ce devin transparente și atunci ele vor fi dulci și plăcute la gust.
2
Dacă veți folosi prea puțin ulei, ceapa și usturoiul se pot arde.
3
Folosiți ulei de floarea soarelui, nu de măsline, care este mai amar.
4
Căliți numai puțin roșiile, până ce se înmoaie și scade lichidul lăsat de ele.
5
Este bine ca ficățeii să fie întregi. Astfel, după ce va începe prepararea lor în tigaie, nu se vor fărâmița și vor arăta bine în farfurie.
6
Condimentele se adaugă înainte de a pune ficățeii să fiarbă înăbușit, tocmai pentru a le da savoarea lor.
7
Fierbeți ficățeii înăbușit, cel mult 3-4 minute pe fiecare parte, apoi luați capacul, ca să scadă puțin lichidul format.
8
Mâncarea poate fi decorată și cu frunze tocate de pătrunjel, dar ceapa verde este mai decorativă și dă un gust mai bun preparatului.