Lasagna cu sos ragu si parmezan

de Lia_ in Lasagna, 4 Sep 2013 | 20879 vizualizari

 

Va veti mira dar eu am mancat o singura data lasagna,la un restaurant, si nu mi-a placut. De aceea nu m-am sfaramat sa o fac nici acasa. E oarecum laborios de facut si poate ca nici prea ieftina nu este... La dorinta sotului, m-am documentat si am ales varianta de pe "e-retete.ro". Difera cateva dintre ingrediente si proportii la sosuri fata de ce-am citit pe bucataras. Am scos uleiul de la sos si redus untul pentru ca, desi carnea era doar de vitel lasagna a lasat cam multa grasime. Eu n-am gasit in zona foi Barilla si nici parmezan verde dar se pare ca cel mai bun rezultat se obtine cu acestea. Pentru a nu fi consumtiva de timp pregatirea, preparati sosul ragu cu o zi inainte si totul devine mai rapid. Cel mai bine este sa pregatiti mai mult sos o data, sa-l portionati si congelati fiindca se pastreaza foarte bine. Asta pentru cei foarte ocupati. Eu sunt adepta mancarurilor proaspat facute (in perioadele anului in care imi permite programul). EDITEZ: sotul meu abia acum a venit si a terminat de mancat, m-a felicitat si a spus ca a fost foarte buna iar eu tin sa va comunic asta ca sa dau ok-ul, supervisorul meu fiind foooaaarte pretentios :).

 

INGREDIENTE

  • 9 foi lasagna (recomandat Barilla) pentru o tava de 20x15 cm
  • 1 portie ragu conform linkului indicat in modul de preparare (pentru 4 straturi de foi puteti face doar din 500g carne)
  • 100 gr parmezan (recomandat din cel aromat fara usturoi dar in lipsa puneti parmezan simplu razuit) - am folosit pecorino romano (mai ieftin)
  • 2 portii sos bechamel (din 600 ml lapte) conform linkului indicat in modul de pregatire
  • un strop de ulei
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lasagna cu sos ragu si parmezan:

Sosul ragu se poate pregati si cu 2-3 zile inainte dupa reteta de aici: sos Ragu Se pastreaza la frigider si se incalzeste usor cand il folositi la lasagna. Sosul este suficient pentru 5 straturi de foi la marimea tavii de 20x15 cm.

Pregatiti tava (eu am folosit vasul ceramic pentru ca n-am tava cu pereti inalti) ungand-o cu un strop de ulei, inclusiv pe margini.

Puneti o oala larga cu multa apa si o lingurita de sare la fiert.  Cand incepe sa fiarba introduceti in apa cate 3-4 foi lasagna (sau mai multe, dupa marimea vasului, dar sa nu fie inghesuite) si lasati-le la fiert la foc mai molcom conform indicatiilor de pe pachet sau 3 minute.

Chiar daca folositi foi de lasagna Barilla pe care scrie ca nu necesita fierbere, sa le fierbeti pentru a nu face sosul bechamel prea lichid.

Cand se ridica, scoateti foile pe un prosop mare de bumbac sa se scurga de apa
 
Pentru a le scoate eu folosesc un cutit pe care-l trec pe sub mijlocul foii de lasagna, o ridic usor si apoi o rastorn pe prosop.

Cand sunt gata toate foile, pregatiti sosul bechamel dupa reteta de aici: sos Bechamel , dar dubland cantitatile: adica veti folosi 100 gr unt, 2 linguri cu varf faina, 600 ml lapte... de data asta am pus si putina nucsoara in bechamel ca sa se "asorteze" cu sosul ragu.

Sosul trebuie sa aiba consistenta destul de moale, adica daca-l luati cu o lingura sa curga usor de pe ea.

Daca vi se pare mai grosut adaugati treptat inca putin lapte.

In tava pregatita turnati pe fund putin sos bechamel si ungeti fundul cu acel sos.

Asezati apoi 1+1/2 foi de lasagna alaturate.

Turnati cca 2 polonice mici de sos ragu peste foi si nivelati stratul cu dosul unei linguri, fara a incarca prea mult.

Turnati apoi cateva linguri bune de sos bechamel, sa fie distribuit pe toata suprafata.

Presarati parmezan pe toata suprafata.

Continuati straturile: iar foaie de lasagna, ragu, sos bechamel, parmezan pana puneti deasupa ultimele foi de lasagna.

Pe ultimul strat turnati doar sos bechamel (nu mai puneti ragu) si apoi presarati mult parmezan.

Acoperiti tava cu folie de aluminiu si dati la cuptor pentru 35 minute la 190C.

Eu am omis s-o acopar si nu s-a intamplat nimic.

Pentru a obtine o crusta uniforma, deci mai aspectuoasa, se scoate folia si se porneste grillul (focul sa vina de sus), mutand pe treapta cea mai de jos vasul. Lasati sa se rumeneasca doua minute sau cat e nevoie, depinde de puterea aragazului vostru (am lasat 3 dar la mine e reglat foarte puternic si era cat pe ce ...!!!). Daca nu aveti aceasta optiune la cuptor, scoateti folia si lasati sa se rumeneasca.

Lasati sa se racoreasca 10-15 minute si apoi . Este foarte buna si reincalzita la microunde sau in cuptor.

Savurati cu placere!

TIPS-URI

1

Nu fierbeti foile prea mult timp (ca mine) pentru ca se cam flescaie dupa ce le scoateti din cuptor. Poate ca s-a intamplat pentru ca n-au fost Barilla.

2

Nu incarcati cu prea mult sos ragu. Acesta trebuie sa fie scazut bine.

3

Daca intervine ceva si nu intindeti imediat sosul bechamel, acesta se ingroasa stand. Ii mai adaugati putintel lapte ca sa puteti sa-l intindeti.

4

La grill pentru rumenire sunt suficiente ultimele 2 minute (sau urmariti din minut in minut), mutand in prealabil tava pe treapta cea mai de jos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Lasagna cu sos ragu si parmezan" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Lasagna cu carne de vitel