Imam bayildi este o mancare traditionala turceasca si inseamna "Imamul a lesinat". Povestea acestei retete e una hazlie si are mai multe variante. Prima ar fi ca imamul a lesinat de placere atunci cand sotia lui i-a servit acest fel de mancare. Sau probabil a lesinat cand a auzit cat de mult ulei de masline a folosit sotia lui la prepararea acestui fel de mancare. Varianta mai plauzibila, pentru ca uleiul de masline era foarte scump pe vremea aceea. Altfel, greu de crezut ca cineva lesina cand i se servesc niste biete vinete umplute cu ardei, ceapa, rosii, usturoi. :)))) Un alt basm popular relatează că un imam era căsătorit cu fiica unui negustor de ulei de măsline. Zestrea a constat din douăsprezece borcane cu cel mai bun ulei de masline. Sotia lui i-a pregatit in fiecare seara acest fel de mâncare de vinete cu rosii si ceapa. În a treisprezecea zi, nu a existat nici un fel de mâncare de vinete la masă. Atunci când sotia i-a spus că nu mai este nici ulei de măsline, imamul a leșinat. Simpatice povestile, dar sa trecem la reteta. Va spun din start ca la noi nimeni n-a lesinat, Alex nici macar n-a vrut sa guste. Eu era cat pe ce sa lesin dar de caldura :))). Culmea e ca am ales taman o zi caniculara pentru a pregati aceasta reteta. Cred ca erau 40C la mine in bucatarie.
Vinetele se spala, se sterg si cu un curatator de legume se curata coaja in dungi. Eu daca voi mai pregati aceasta reteta am sa le curat de tot pentru ca oricum coaja nu se mananca, se pastreaza doar pentru aspect. Vinetele se taie in doua si se pun intr-un vas cu apa calda cu o lingura de sare timp de 30 minute, dupa care se scot si cu ajutorul unui cutit se scobesc. O parte din miez o vom folosi la umplutura. Partea cu multe seminte eu am aruncat-o.
Intr-o tigaie se pun 100 ml ulei de masline si se prajesc jumatatile de vinete pe ambele parti, apoi se scot si se pun intr-un vas termorezistent. In uleiul ramas se adauga ceapa tocata marunt, ardeiul taiat cubulete marunte si se calesc. Se adauga apoi usturoiul taiat feliute subtiri si miezul vinetelor taiat cubulete. Se calesc vreo 5 minute pana se inmoaie si vinetele, apoi in final se adauga si rosiile cubulete si se mai lasa sa fiarba 5 minute. In acest sos se adauga patrunjelul verde tocat fin, sare si piper dupa gust si se umple fiecare vanata cu acest sos. Vinetele se stropesc cu 50 ml ulei de masline si se introduce tava in cuptor la foc mic pentru 30 minute. Se servesc calde sau reci, cu putin patrunjel deasupra. O reteta simpla, ieftina, de sezon.