Mi-a plăcut foarte tare ceea ce a expus Miha pe blogul său...adică mi-a plăcut foarte tare aluatul ei minunat , pe care nu ştiu de unde l-a descoperit...şi mai ales mi-au plăcut cum arătau cozonăceii ei. Aşa încât wekendul ăsta am zis că e de musai să încerc aluatul ei ..mai ales că se apropie Paştele şi trebuie să cucinez şi eu ceva... L-am încercat...şi e minunat..exact aşa cum l-a descris ea. Aşa că declar că anul astă cozonăceii mei se vor face cu acest aluat. Am încercat rulourile ei cu scorţişoară şi cu glazura de la Rolls Cinnabon. Nu am strâns roloul de aluat aşa tare, cum ar fi trebuit...aşa că s-au cam desfăcut la cuptor...şi eu i-am denumit melci.
pentru aluat:
pentru umplutură:
pentru uns:
pentru glazură:
Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr până se lichefiază, apoi se amestecă cu 50 ml lapte călduţ şi puţină făină. Am obţinut în felul aceste maiaua, pe care o lăsăm puţin la crescut, la loc călduţ. Apoi punem în cuva maşinii de pâine..maiaua, ouăle întregi, restul de zahăr, laptele călduţ, untul care a fost topit şi răcit, în prealabil. Apoi adăugăm făina amestecată cu sarea. Setăm maşina de pâine pe programul special pentru frământat şi dospit, fără coacere...şi ne vedem de alte treburi. Altfel frământâm totul până obţinem un aluat elastic şi lăsăm la crescut la loc cald.
După ce avem aluatul astfel crescut îl întindem pe masă şi cu sucitorul întindem o foaie de cam 0,5 cm grosme. Apoi ungem cu unt, presărăm zahărul şi la urma scorţişoara măcinată. Rulăm apoi pe lungime, foarte strâns. Altfel rulourile se vor desface la copt...lucru care mi s-a întâmplat şi mie, drept pentru care mie mi-au ieşit nişte melci şi nu rulouri.. Aşadar formăm un rulou din care vom tăia bucăţi de 4 cm, cu aţa. Punem bucăţile într-o tavă tapetată cu unt şi făină, lăsăm puţin la crescut în tavă, la loc cald, cam 15-20 minute.
Încorporăm un gălbenuş în două linguri de lapte şi ungem fiecare rulou pe întreaga suprafaţă. Apoi dăm la copt în cuptorul încălzit, până se rumenesc frumos.
Separat vom face grazura astfel: frecăm, untul cu brânza şi apoi adăugăm treptat zahărul pudră frecând în continuare până obţinem o cremă spumoasă. Când melcii sunt gata, cât sunt încă fierbinţi se toarnă glazura de brânza deasupra. Se lasă apoi la răcit şi sunt absolut mai mult decât delicioşi.