Imi doream de mult un cuptor electric modern, iar Mos Craciun a facut tot posibilul sa il primesc :X
De sarbatori l-am folosit la maxim si pot spune ca m-am indragostit iremediabil de el si functiile sale, toate preparatele fiind net superioare celor pregatite in cuptorul aragazului. :X
Dizolvam drojdia in 50 ml apa calda ( sau lapte cald ) in care amestecam o lingurita de zahar si doua linguri cu faina alba ( din cele 600 g ). Omogenizam pentru eliminarea cocoloaselor si lasam la loc cald pana ce drojdia devine activa si formeaza bule de aer, dublandu-se volumul amestecului.
In vasul de framantare al masinii de paine am pus pe rand laptele rece, doua linguri cu ulei, o lingurita rasa cu sare si faina ramasa ( alba si de secara ).
Turnam maiaua ( amestecul de drojdie ) si pornim masina de paine pe programul de framantare/dospire.
Cand aluatul a crescut il rasturnam pe masa de lucru si-l impartim in 4 bucati egale, formand apoi 4 suluri pe care le impletim doua cate doua. Punem cele doua impletituri in tavi tapetate cu hartie de copt si lasam la loc cald pentu aproximativ 30 minute, timp in care painicile-si vor dubla volumul. Eu am lasat tavile in cuptorul incalzit la 50 grade C.
Batem un ou crud cu care ungem painile. Presaram seminte de susan si mac, apoi coacem painile la 180 grade C, timp de 40-45 minute.
Cand sunt gata, scoatem din tavi si acoperim cu prosop curat pentru a se aburi si a se evita uscarea prematura a cojii. Obtinem astfel o paine delicioasa si pufoasa, cu o consistenta elastica si care nu va face firimituri la feliere.