Am preluat ideea de la Cris a noastra, adica Panacris. M-a incantat foarte mult painea ei cu jumari si ceapa, asa ca am incercat si eu, dar am facut sub forma de painici. Foarte bune sunt, atat calde cat si reci!!
Reteta dupa care m-am inspirat este aceasta:
http://www.bucataras.ro/retete/paine-cu-jumari-si-ceapa-39828.html
Facem intai maiaua pentru aluat.
Sfaramam drojdia si o frecam cu zaharul pana la diluare, apoi adaugam laptele caldut si o mana de faina.
Omogenizam maiaua, acoperim vasul in care este si o lasam la crescut pana isi dubleaza volumul, 10 minute.
Incalzim apa si diluam sarea in ea, apoi incepem sa turnam peste maiaua crescuta, alternand cu faina si ulei.
Framantam un aluat nu prea tare, mai intai in vas, apoi pe masa de lucru infainata.
Acoperim aluatul si il lasam la crescut 15 minute, fiind drojdia proaspata, va creste foarte rapid.
Curatam ceapa si o taiem bucatele pe care le trecem prin masina de tocat impreuna cu jumarile.
Intindem aluatul crescut,cu ajutorul sucitorului, pe masa infainata, intr-o foaie subtire de un deget.
Ungem aluatul cu compozitia de jumari si ceapa, rasnim deasupra putine condimente si presaram chimen.
Rulam aluatul si il taiem in rondele de 2 cm pe care le asezam in tava tapetata cu hartie de copt la distante destul de mari, pentru ca ele isi vor dubla volumul.
Lasam rondelele in tava 10 minute pana isi mai maresc volumul.
Amestecam galbenusul cu laptele si ungem rondelele crescute, pe deasupra.
Presaram chimen peste rondele, apoi introducem tava in cuptor si coacem painicile la 180 de grade pentru 35-40 de minute.
Au iesit foarte gustoase si pufoase, dar am gresit ca le-am rumenit mai mult si le-am stricat putin aspectul.