Imi place sosul de usturoi verde, este o imbinare dintre ostropel si sosul bechamel, foarte placut la gust si bun la diverse preparate cu carne sau ciuperci.
Pentru perisoare:
Pentru sos:
Pentru perisoare, amestecam carnea cu ceapa trecuta prin masina de tocat, patrunjelul tocat marunt, condimentele, orezul si ouale, omogenizam bine compozitia si incepem sa formam perisoarele de dimensiunea unei nuci.
Eu le fac mai maricele, cam XXL, si din lipsa de rabdare, dar imi place sa le vad mari in farfurie. :))
Punem intr-un vas apa la fiert cu o lingurita de sare grunjoasa, iar cand atinge punctul, de fierbere scufundam perisoarele in ea.
Inlaturam spuma care se va forma deasupra si lasam perisoarele sa fiarba aproximativ 30 de minute, sau in functie de carnea si orezul folosite.
Trebuie urmarit sa fie si orezul fiert.
Intre timp preparam si sosul.
Punem intr-o tigaie uleiul la incins, si calim ceapa tocata solzisori, pana cand devine translucida, mestecand continuu, dar avem grija sa picuram din cand in cand si cate putina zeama in care fierb perisoarele.
Adaugam si usturoiul tocat marunt.
Intr-un bol, diluam faina cu putina apa rece, adaugam smantana, apoi picuram putina zeama fierbinte de la perisoare, omogenizam bine si o turnam in fir subtire peste ceapa si usturoiul din tigaie.
Mestecam continuu, asezonam cu condimentele si sare si adaugam treptat zeama, pana obtinem un sos mai subtire putin decat smantana.
Scurgem zeama de la perisoare si adaugam sosul peste ele.
Gustam si potrivim de sare si condimente, mai lasam 5-10 minute vasul pe foc, dupa care il dam deoparte si adaugam patrunjelul tocat marunt.
Este foarte bun si se poate servi alaturi de salata de legume, sau alaturi de rosii proaspete!
1
Cu zeama ramasa de la perisoare(daca ramane) se poate prepara o supa crema de rosii, sau de legume, care va fi o bunatate servita cu crutoane!
2
Nu lasati foile de dafin pana la finalul prepararii, vor deveni amare, scoteti-le dupa 10-15 minute!