Retete de Pasti
Recunosc că sunt fan pește, asta până în momentul în care trebuie să îi curăț și să îi pregătesc pentru prăjit sau copt. Dar de voie, de nevoie și înarmată cu multă răbdare trec și peste acest pas știind că voi pune pe masă ceva bun și sănătos.
Se curăță peștii de solzi, intestine, capuri și cozi (pentru ai curăța mai ușor de solzi folosiți cuțitul economic; eu am folosit capetele si cozile la borșul de pește) și se clătesc ușor cu apă rece pentru a înlătura eventualele reminescențe.
Se lasă la zvântat câteva minute pe prosoape absorbante. Se săreaza pe ambele părți (după gust).
Într-o tigaie încăpătoare se încălzește ulei suficient iar când acesta este destul de fierbinte se pun peștii (fără ai suprapune). Se prăjesc îngăduit (la foc potrivit) pe ambele părți, până devin aurii, după care se scot pe șervete absorbante.
Se servesc calzi, cu diverse sosuri și mămăliguță.
1
Fiind pești relativ mici, aceștia se prăjesc crocant și se mănâncă întregi, cu tot cu oase.
2
Nu se prăjesc suprapuși.
3
Acest preparat poate fi servit ca aperitiv sau fel principal.