Pentru seria prăjituri pentru sărbători, ce te duc cu gândul la casa părintească, am răsfoit caietul de rețete, o agendă veche cu coperți, negre, foi îngălbenite de vreme ce pe bună dreptate Zmeiișorii au denumit-o Biblia din bucătăria Panacris 😉, și m-am oprit la aceste fursecuri minunate.
Am reușit să le prepar, cu mari emoții, dar data viitoare va fi mult mai ușor. Da, sunt un pic migăloase, de fapt trebuie răbdare și timp pe măsură.
Într-un bol înalt se bat energic ouăle cu sarea, zahărul, zahărul vanilinat și untul topit până ce se înglobează toate ingredientele.
Se adaugă făina cernută și se amestecă până se obține un aluat elastic. Se lasă la rece cca. 30 minute sau până a doua zi.
Între timp se prepară crema. Se topește untul într-o crăticoară, se adaugă pudra de cacao, zahărul și se amestecă ușor până se obține o cremă. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la rece.
Aluatul se scoate de la rece și se începe formarea fursecurilor. Pentru a obține fursecuri egale, cel mai bine este să cântăriți aluatul, pentru fiecare parte de fursec e nevoie de 15-16 grame aluat.
Se ia bucata de alaut și se rotește în palme până ce se obține o bilă de aluat perfect rotundă, fără denivelări. Bilele se pun în tavă tapetate cu hârtie de pergament sau în tăvi speciale pentru minitarte (teflon sau silicon) apoi se apaltizează ușor pentru a nu devein bombate la copt.
Cuptorul se preîncălzește timp de 10 minute la maxim, apoi se reduce temperatura la cca. 180 grade.
Se pun la copt cca. 15 minute la 180 grade, vor avea o culoare palidă și aparent ușor necoapte moi, dar după se răcesc se întăresc.
Cât încă sunt călduțe, se scobesc în interiorul lor pe partea plată, cu grijă, ca să nu se crape sau să ajungeți în partea de sus.
Pesmetul obținut se adaugă în crema de cacao răcită, amestecâdu-se ușor până ce se înglobează, apoi se adaugă dulcețața de caise și esența de rom, amestecându-se până ce se obține o cremă omogenă.
Pentru montarea piersicuțelor:
În scobitura fursecurilor se pune câte o jumătatea de linguriță de cremă, după care se unesc câte două, se îndepărtează excesul de cremă și se continua până ce se umplu toate piersicuțele.
Se încălzește puțin laptele, se pune în boluri mici, se adaugă colorantul alimentar și esnța de rom, se amestecă până se obține un lichid colorant uniform.
Se introduc piersicuțele în laptele colorat, alternativ, galben, roșu și verde, apoi se tăvălesc prin zahărul tos.
Se lasă la uscat pe un platou și se decorează cu frunze de mentă verde sau după caz de la mandarine! 😉
Rezistă la temperature camerei chiar și o săptămână.
Spor, răbdare și poftă bună.