Un desert atat de simplu dar atat de bun! Jumatate se mananca imediat dupa ce il scoatem din cuptor iar restul, pana seara dispare de pe masa. Si mai are un mare plus, nu are nici foarte multe calorii.
Pregatim mai intai aluatul in felul urmator: frecam untul cu zaharul si un varf de sare, adaugam oul si coaja de portocala si bicarbonatul stins in sucul de portocala. Adaugam apoi treptat faina amestecand pana incorporam cam jumatate din cantitate, apoi turnam compozitia pe masa de lucru tapetata cu multa faina si framantam cu mana pana incorporam si restul de faina.
Invelim aluatul in folie alimentara si dam la frigider timp de o ora.
In acest timp pregatim umplutura. Spalam merele si le curatam de coaja apoi le dam pe razatoarea mare.
Stoarcem sucul de la portocala peste mere, adaugam zaharul si punem pe foc la calit timp de aprox 10-15 minute. Luam de pe foc si lasam la racit.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua parti, una usor mai mare decat cealalta.
Bucata mai mare o intindem pe masa tapetata cu faina sub forma dreptunghiulara si o asezam intr-o tava 022/30 cm) tapetata cu hartie de copt.
Turnam merele calite peste aluat si nivelam. Presaram deasupra zaharul vanilat si scortisoara.
Intindem aluatul ramas si taiem din el fasii pe care le punem sub forma de grilaj peste umplutura.
Dam tava la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 25-30 de minute, pana se rumeneste placinta fruos deasupra.
Scoatem din cuptor si dupa ce s-a racit putin scoatem placinta din tava si o pudram cu zahar pudra.
Feliem si servim!
O zi minunata sa aveti!
1
In aluat puteti inlocui coaja de portocala cu coaja de lamaie
2
Daca folositi o tava mai mare sau vreti deasupra tot foaie, fara grilaj, mariti cantitatile
3
Puteti dubla cantitatile si jumatate din aluat se poate pastra la congelator timp indelungat