Porloș cu mere, rețetă ardelenească

de RODIMUR in Prajituri, 21 Oct 2025 | 133 vizualizari

 

În urmă cu vreo doi ani, un văr sătmărean de-al soțului a pomenit numele acestei rețete, fără a intra în detalii. Am aflat de curând mai multe despre această rețetă de la un chef, tot sătmărean și am pus-o în aplicare. De fapt, am aflat doar ingredientele și cantitățile necesare, așa că am intuit singură modul de preparare, dar am și ”operat” câteva modificări.
A ieșit o bunătate de prăjitură cu mere, cu un aluat frăgezit cu untură și smântână.  Și pentru că este foarte ușor de preparat, cred că voi repeta această rețetă de porloș, cât se va putea de des, mai ales că ne plac amândurora prăjiturile cu mere. Rămâne doar curiozitatea în privința denumirii...
Am socotit ca fiind o porție, o tavă cu dimensiunile de 28/21 cm.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 500 grame de făină albă
  • 150 grame de zahăr pudră
  • 200 grame untură de porc
  • 2 ouă
  • 2 linguri încărcate de smântână
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 praf de sare extrafină
  • Pentru umplutură:
  • 1, 5 kg de mere
  • 200 grame de zahăr
  • 2 linguri de gris
  • 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 linguriță de praf de scorțișoară
  • zeama de la 1/2 lâmâie
  • Pentru decor:
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • 1 plic de zahăr vanilinat
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Porloș cu mere, rețetă ardelenească:

Pentru aluat se amestecă: untura, smântâna, cele două ouă și zahărul pudră. Când zahărul s-a dizolvat, se adaugă praful de sare și făina, în care s-a pus praful de copt.

Aluatul rezultat se împarte în două bucăți și fiecare se pune în câte o pungă de unică folosință. Se aplatizează și se dă la frigider pentru câteva ore, chiar mai bine până a doua zi.

Pentru umplutură, se curăță merele de coajă, se răzuie pe răzătoarea mare și apoi se pun la călit într-o cratiță în care s-au turnat în prealabil două linguri de ulei. Se adaugă  zahărul și se lasă pe aragaz, la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de mere. Dacă merele sunt prea dulci, se poate adăuga zeama de la 1/2 lămâie. Atunci se ia cratița de pe foc, se adaugă cele două linguri de gris și lingurița de scorțișoară. Se amestecă pentru omogenizare și se lasă în așteptare.

A doua zi se pregătesc două foi de copt sub forma unui șablon potrivit cu tava. Se întinde o bucată de aluat pe dimensiunea stabilită pe una din foile de copt și se pune în tavă. Se decupează colțurile foii de copt, ca să se aranjeze bine în tavă.

Peste aluat se pune uniform umplutura de mere (care trebuie să fie legată, nu moale, curgătoare!) și deasupra se pune cea de a doua foaie de aluat, întinsă tot așa, pe dimensiunea celei de-a doua foi de copt. Se înțeapă aluatul, din loc în loc și se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatura de 180 grade, pentru 35-40 minute (sau până ce prăjitura se rumenește ușor).

Atunci se scoate tava din cuptor și se presară cu zahăr pudră amestecat cu 1 plic de zahăr vanilinat.

Porloșul se porționează a doua zi (chiar a treia, dacă avem răbdare) ca să se înmoaie foile. 

TIPS-URI

1

Fiind un aluat fraged, trebuie lăsat la frigider câteva ore, chiar peste noapte. El se aplatizează în punga în care se pune, ca să fie mai ușor/repede de întins și să nu se înmoaie (în acest caz, ar fi mai greu de prelucrat).

2

Aluatul fraged se rupe ușor, de aceea trebuie întins pe foaia care va fi pusă la bază, iar cea de-a doua foaie se răstoarnă ușor peste umplutură, după ce a fost întinsă și ea tot pe o hârtie pregătită în prealabil.

3

Umplutura de mere trebuie bine scăzută, să fie legată, nu curgătoare. Grisul care se adaugă în umplutură are exact rolul de a absorbi surplusul de lichid.

4

Eu am renunțat la zeama de lămâie, nu doar pentru că merele erau destul de acrișoare, dar și pentru că nu voiam să se înmoaie compoziția/umplutura.

5

Presărați zahăr pudră + zahăr vanilinat imediat ce ați scos tava cu porloșul din cuptor. În acest fel, zahărul se va lipi de prăjitură și îi va da un aspect frumos.

6

Aluatul este crocant, când se scoate porloșul din cuptor, așa că este recomandat să se porționeze a doua (sau chiar a treia) zi, ca să se înmoaie și nu să se sfărâme.

Daca ti-a placut reteta noastra "Porloș cu mere, rețetă ardelenească" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1219 puncte

MotanLaOale

1170 puncte

mirela0911

1006 puncte

simona72

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]