Puteam s-o denumesc simplu "Crumble cu capsuni" dar nu este chiar un aluat clasic de crumble.
Am preparat aceasta prajitura pentru prietenii cu care am fost la munte si tare mult le-a placut, sau asa au vrut sa cred eu, nu stiu :)))) dar si mie mi-a placut mult!
Untul tinut la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana devine spumos, apoi se adauga pe rand, in timp ce mixam, galbenusurile frecate cu putina sare si ulei, smantana, bicarbonatul stins in zeama de lamaie, esenta si coaja de lamaie si la final faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Se framanta un aluat pana cand nu se mai lipeste de maini, dar se poate intinde lejer cu sucitorul.
Rupem o bucata cat o minge de tenis din aluat si mai adaugam 2 linguri de faina in el.
Restul de aluat il intindem in tava(26/36 cm) tapetata cu hartie de copt si il lasam sa se odihneasca asa pana cand preparam celelalte ingrediente.
Capsunile le spalam bine si le lasam la scurs, apoi le vom taia in jumatati.
Pentru bezea, batem albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul, zaharul vanilat, nuca macinata si faina.
Presaram grisul peste aluatul din tava si asezam jumatatile de capsuni, una langa alta, peste gris.
Apoi intindem bezeaua peste capsuni si imprastiem deasupra aluatul dat pe razatoarea mare(eu am preferat sa-l rup in bucatele neuniforme).
Dam tava la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade, apoi vom lasa prajitura sa se raceasca bine inainte de portionare, dar putem sa gustam de la un colt, sa ne invingem curiozitatea. :)
Prajitura este foarte buna mai ales a doua zi, cand aluatul de sub bezea se fragezeste, iar deasupra, firimiturile sunt mai crocante.
Se pudreaza cu zahar.
1
Grisul este optional, eu l-am presarat pentru a absorbi din sucul capsunilor.
2
Pentru cei care prefera prajiturile mai dulci, recomand a se mari cantitatea de zahar si la blat si la bezea cu cate o lingura(eu l-am redus).