Reteta de placinta cu ton by Laura Sava.
Mi-a plăcut de cum am văzut pozele postate de Laura pe FB. Și am încercat-o. E foarte bună, nu a rezistat mult.
Ingredientele de care aveti nevoie sunt: faina, drojdie, zahar, ton, ceapa, morcov, ardei, ulei, lamaie.
Iata cum se prepara Reteta de placinta cu ton
Mai întâi am pregătit aluatul: în castronul cu făină am făcut o gropiță unde am pus drojdia sfărâmată, presărată cu zahăr, după care am turnat ușor apa călduță, amestecând cu o lingură, să încorporez și puțin din făină; am lăsat să dospească un pic drojdia după care am amestecat și restul de făină din castron. Am început să frământ aluatul, adăugând și sarea, mai apoi uleiul, până nu mi s-a mai ținut de degete coca rezultată. Am lăsat la dospit cca o oră.
Am spălat și curățat legumele, le-am tocat cubulețe nu prea mici și le-am înăbușit în cele 5-6 linguri de ulei, într-o tigaie acoperită cu un capac, cam 10 minute. Am lăsat la răcorit.
Am scurs tonul din conservă (am păstrat uleiul), l-am zdrobit cu furculița și l-am amestecat cu legumele răcite; am adăugat sare, piper, zeamă de lămâie.
Din aluatul crescut am întins trei foi, nu prea subțiri, peste care am pus compoziția cu ton împărțită în trei; am rulat cu grijă și am transferat rulourile într-o tavă căptușită cu hârtie de copt. Am mai lăsat un pic la crescut.
Am copt rulourile în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, timp de 25 de minute; am scos tava din cuptor, am uns plăcintele cu ulei din conserve și le-am mai copt încă 15 minute.