Cu câteva zile în urmă m-am gândit ca pentru ziua de astăzi, Buna Vestire, să pregătesc un desert de post, foarte bun și destul de ușor de făcut. Rezultatul a ieșit chiar mai presus de așteptări, excelent chiar, așa că nu numai noi ne-am bucurat în zi de sărbătoare de aceste rulouri, ci și vecinii noștri, care adeseori ne dăruiesc cu drag mere, dovleci și alte produse din grădina lor.
Din ingredientele de mai jos am făcut două tăvi de rulouri, una pentru noi și cealaltă pentru vecinii noștri dragi.
Pentru Reteta de rulouri de post, cu dovleac si scortisoara sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, zahar, drojdie, dovleac, scortisoara.
Iata cum se prepara Reteta de rulouri de post, cu dovleac si scortisoara
Se face un aluat potrivit de moale și elastic din: făină, drojdie, sare, zahăr tos și vanilinat, coajă rasă de lămâie, esență de rom și două linguri de ulei, adăugate la urmă, pentru finisare.
Se lasă aluatul, acoperit cu un șervet curat, la căldură, ca să crească timp de 30-45 minute.
Între timp se spală dovleacul, se curăță de coajă și de semințe, se dă pe răzătoarea mare și se pune într-o cratiță în care în prealabil s-au pus 2 linguri de ulei. Se adaugă zahărul și se lasă cratița la foc mic, până ce scade lichidul și dovleacul este pătruns (moale).
Se ia apoi de pe foc cratița cu umplutura de dovleac și când se răcește, se adaugă scorțișoara și se omogenizează.
Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin și apoi se împarte în două bucăți. Fiecare din ele se întinde cu sucitorul și pe foaia dreptunghiulară, groasă de 1 cm, se pune un strat uniform de umplutură. Se rulează aluatul, cu umplutura la interior și apoi se taie rulouri late de 2,5-3 cm, care se pun în tavă unsă cu ulei în prealabil. Apoi se dau tăvile la cuptor, la foc mediu.
Când rulourile au crescut, se ung cu zeama lăsată de umplutură și se presară zahăr brun. Se mai lasă tava cu rulouri la cuptor, încă 5-7 minute, până ce se rumenesc ușor.
Vezi si reteta de Rulouri cu dovleac.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos și repede, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, drojdia trebuie să fie proaspătă, iar apa care se adaugă trebuie să fie caldă.
2
Preparați umplutura la foc mic și amestecați în ea din când în când, ca să nu se prindă de fundul cratiței.
3
Umplutura trebuie să fie bine scăzută (nu apoasă) și rece atunci când o veți întinde pe aluat.
4
Nu rulați prea strâns aluatul, iar rulourile nu trebuie să fie mai late de 3 cm.