Sarmalute banatene in foi de vita

de Doinavar in Mancaruri cu carne, 18 Feb 2013 | 4986 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 500 g carne tocata de porc (sau amestec porc cu vita)
  • 50-60 frunze de vita tinere de la varful lastarilor
  • 3 linguri cu varf de orez
  • 1 morcov
  • 1 ceapa mai mare
  • 200 ml bulion, 1 lingura pasta de rosii (sau 3-4 rosii)
  • 1 lingura pasta ardei rosu (sau 1 ardei rosu)
  • 1 legatura marar si patrunjel
  • optional cateva ciuperci
  • 1 cub concentrat costita afumata
  • sare, piper, 1 lingurita zahar
  • cimbru, 2-3 foi de dafin
  • 1 lingurita faina
  • 20 ml ulei de floarea soarelui
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute banatene in foi de vita:

Tocati ceapa marunt, radeti morcovul pe razatoarea mica si caliti-le in ulei la foc mic, adaugati putina apa sa nu se arda uleiul.
Dupa cateva minute adaugati pasta de rosii si de ardei (sau rosiile dejite si tocate marunt si jumatate din ardeiul rosu tocat marunt), cubul concentrat de costita afumat (optional ciupercile tocate sau cubul de ciuperci), orezul spalat.
Lasati sa se umfle putin orezul (ca sa nu crape sarmalele) si adaugati verdeata tocata. Turnati totul peste carnea tocata intr-un lighenas sau castron mai mare. Amestecati bine si condimentati.

Opariti foarte putin frunzele de vita, cufundand 7-8 deodata in apa fiarta si scotandu-le dupa cateva secunde pe o farfurie pana le terminati.
Impachetati sarmalutele in frunze astfel: asezati frunza cu fata lucioasa in jos pe o farfurie sau fund de lemn si puneti in mijloc o lingurita plina bine din compozitie. Indoiti o margine peste umplutura, apoi partile dinspre codita frunzei si continuati s-o rulati nu prea strans. La urma indesati cu degetul varful frunzei in sarmaluta, rasucind degetul.
Eu le asez radial intr-o oala de tuci in doua straturi. Puteti pune cateva feliute de ardei gras rosu intre ele.

Adaugati bulionul, eventual si putina apa daca mai este nevoie, in care ati dizolvat si lingurita de zahar. Acoperiti cu foile de vita ramase si cu capac sau staniol, dati la cuptor la foc mic 30-40 de minute, apoi descoperiti oala si mai lasati 20-25 de minute, daca mai trebuie adaugati putina apa sau bulion amestecat cu lingurita de faina.

Serviti-le cu smantana sau iaurt, decorate cu verdeata si ardei rosu.
Sunt bune si calde si reci.
Pofta buna.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute banatene in foi de vita" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Sarmalute rumenite in vasul de lut la cuptor, cea mai gustoasa reteta