De cand incep a creste verdeturile in gradina, nu-i sezon in care sa nu fac aceste sarmalute. Bunica mea facea mereu cand eram copil, si inca mai face, iar mie mi-au ramas adanc intiparite in memorie. De fiecare data cand le fac ma gandesc la ea si imi amintesc cu drag de copilarie.
1. Punem o oala cu apa la infierbantat.
2. Spalam loboda, eliminam cotoarele si o punem la oparit in vasul cu apa fierbinte pentru 2-3 minute. O scoatem apoi in apa rece, iar dupa ce s-a racit o stoarcem si o tocam/taiem cu cutitul.
3. Spalam frunzele de vita de vie si le oparim 1-2 minute, apoi le scoatem si pe ele in apa rece. Dupa ce s-au racit complet le punem intr-o sita la scurs.
4. Punem uleiul la incins intr-o cratita. Peste el punem ceapa tocata si pasta de tomate, amestecam si lasam pe foc pana cand aceasta se inmoaie.
5. Tocam patrunjelul si mararul.
6. Intr-un vas amestecam loboda tocata cu orezul, ceapa calita, oul, grisul, patrunjelul, mararul sarea si piperul.
7. Intindem frunza de varza pe palma, punem o lingura de compozitie in marginea dinspre interiorul palmei a frunzei, impaturim capetele astfel incat sa acoperim compozitia. Rulam apoi spre varful palmei formand un cilindru. La final apasam cu grija capetele.
8. Intr-un vas punem o farfurie si asezam sarmalele bine astfel incat sa nu existe spatiu prea mare intre ele. Completam cu apa calduta cat sa le cuprinda, punem apoi cateva frunze deasupra si capacul. Fierbem la foc potrivit 30-40 minute.
Pofta Buna!
1
Daca le vreti de post, puteti renunta la ou.
2
Daca folositi frunze de stevie, puneti cativa mililitri de otet in apa in care le opariti.