Retete de post economice
In zona Olteniei, aceasta supa se pregateste, mai ales cand se fac pomeni de post la sat.
Fasolea se curata bine de impuritati, se spala, apoi se pune intr-o oala si se acopera cu apa. Se dau cateva clocote, apoi se strecoara. Se pune din nou cu apa (cam 3-4 parti ) si se pune la foc, pana la primul clocot. Se acopera cu un capac si se lasa peste noapte. A doua zi se scurge, se clateste si se pune din nou la fiert cu apa. Cand incepe sa fiarba, adaugam legumele intregi curatate si spalate, piperul, foile de dafin, cimbrul si putina sare. Fierbem pana fasolea s-a inmuiat, apoi luam de pe foc si scurgem zeama. Din boabe, impreuna cu legumele facem fasole batuta, iar in zeama, vom face o supa de post.
Punem inapoi zeama de la fasole la foc, daca este prea groasa, o mai subtiem cu apa. Adaugam uleiul, baza de legume, iar cand incepe sa clocoteasca, punem fideaua. Lasam sa fiarba cat este nevoie, adaugam leusteanul si stingem focul.
Putem adauga in supa si 2-3 linguri de boabe de fasole si 1 morcov pe care il vom taia in bucati mai mici.