Cum ne plac mult pastele și ciupercile, ieri după-amiază am pregătit o cină foarte gustoasă și sățioasă. Și pentru că nu ne plac mâncărurile seci, am făcut o cantitate apreciabilă de sos, după o rețetă de-a mea mai veche, verificată și apreciată de multe ori (https://www.bucataras.ro/retete/sos-alb-din-smantana-si-cascaval-87887.html)
O cină care merită repetată, oricât de des, pentru că de așa ceva nu te plictisești niciodată. În plus, se pregătește ușor și relativ destul de repede.
Pastele se pun la fiert, conform recomandărilor de pe ambalaj, în apă clocotită cu sare.
Cât timp pastele fierb, se pregătesc ciupercile și sosul.
Ciupercile se curăță de pielițe, se spală în câteva ape și se feliază.
Se curăță ceapa și usturoiul, se taie mărunt și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic. Se adaugă ciupercile feliate și 100 ml de apă și se lasă tigaia, acoperită pe jumătate, la foc mic, pentru ca ingredientele să se pătrundă ușor și să scadă lichidul.
Pentru sos, se amestecă mai întâi 50 ml de smântână cu amidonul și se subțiază cu trei linguri de apă rece. Se toarnă apoi o lingură de ulei în tigaie și se adaugă untul feliat. Când s-a topit untul, se adaugă restul de smântână și se amestecă, la foc mic, timp de 2-3 minute.
Se adaugă apoi, puțin câte puțin, cașcavalul răzuit fin și se amestecă, până ce se topește. Se mai lasă pe foc încă 2-3 minute și se amestecă întruna.
Se condimentează cu sare, piper și oregano, după care se adaugă amestecul de smântână și amidon, subțiat cu apă. Se amestecă sosul bine, fără întrerupere, până ce devine omogen și consistent/legat.
Când pastele au fiert, se strecoară, se clătesc cu apă rece, se scurg și se pun într-un platou. Se toarnă sosul fierbinte peste paste, iar deasupra se pun ciupercile înăbușite la tigaie.
1
Nu prăjiți ceapa și usturoiul, pentru prepararea înăbușită a ciupercilor, ci înmuiați-le doar puțin.
2
Înăbușiți ciupercile feliate, la foc mic, acoperite cu un capac, până ce scade lichidul, iar ele se pătrund.
3
Pentru sos, răzuiți din timp cașcavalul și amestecați 50 ml de smântână cu amidonul alimentar, subțiat apoi cu apă.
4
Folosiți, pe cât posibil, un cașcaval cu un indice mare de grăsime.
5
Adăugați cașcavalul răzuit treptat, puțin câte puțin și amestecați, până ce se topește. Dacă vedeți că el se leagă, la mijlocul vasului, continuați să amestecați, pentru că în cele din urmă se va topi și se va desface.
6
După ce adăugați smântâna amestecată cu amidon și apă, trebuie să continuați să amestecați, până ce veți vedea că sosul capătă consistență și este omogen. Prepararea sosului nu necesită mult timp, dar trebuie să amestecați mereu, ca să se omogenizeze și să nu se prindă de fundul vasului.
7
Pregătiți sosul la sfârșit, ca să-l turnați fierbinte peste pastele clătite cu apă rece.