aceasta tarta a pornit de la o banala dulceata de mure, care zacea prin frigider stinghera si nu gaseam ce sa fac cu ea, dar nici sa o arunc nu prea-mi venea, si cum incepea sa dea semne de slabiciune, am zis ca ar merge bine in ceva dulce...si iaca-ta tarta gata...crema e un deliciu...dar tarta a ramas cam tare...si f greu se poate taia...desi gustul e f bun...
Faina se amesteca cu untul rece, taiat cubulete, cu mana. Se adauga apoi zaharul, oul, iaurtul si coaja de lamaie. Se amesteca bine toate si se face o coca, se infoliaza si se da la frigider pana se incinge cuptorul, la 180 grade.
Se scoate coca de la frigider si se intinde la dimensiunea tavii....va fi cam dificil de intins...eu am pus-o intre folii si asa am intins-o fara probleme...(doar cu nitica rabdare...). Se asaza frumos in tava si se taie marginile in surplus, sa fie dreapta, se inteapa cu furculita peste tot si se da la copt, pentru 30 minute se scaote si se lasa sa se raceasca bine.
Mascarpone se amesteca cu zaharul bine...folositi lingura de lemn, nu mixer, ca e prea puternic...sau il lasati la turatie mica...Se adauga si zeama de lamaie si se pune crema peste coaja de tarta racita.
Frisca se bate bine si se adauga in ea 3-4 linguri de dulceata de mure ( daca aveti mure e si mai bine...aici nu prea ma intalnesc eu cu asa ceva...)... Se intinde frisca peste crema si din loc in loc se pun gramajoare de ducleata care apoi se intind neuniform cu ajutorul unui cutit. Deasupra am mai presarat niste bombonele, ca tot le aveam prin camara. Se da tarta la rece peste noapte.
Nu stiu de ce nu prea s-a inmuiat coaja...adica tot tare ramane, dar ceva ceva trebuia sa cedeze...si s-a cam faramitat la taiere. Dar gustul...o nebunie...jur!!!!
1
eu am folosit o tava cu diametrul de 30 cm si mi-a mai ramas o mana de aluat...se putea lasa mai groasa coaja...dar apoi mi-e ca iesea si mai tare....
2
parerea mea ca pt tarte, atat dulci cat si sarate, pasta brisee e cea mai buna...de-acum doar pe aceasta am sa o folosesc...