Se pune faina intr-un vas, se adauga 100 g unt, galbenusurile, zaharul, zaharul vanilinat, sarea,smanatana, praful de copt, coaja rasa de lamaie si se amesteca bine pana se omogenizeaza aluatul ( daca este nevoie mai adaugati 1-2 linguri de smantana). Se framanta bine pana iese un aluat nici prea moale, nici prea tare(care se poate intinde).
Se imparte aluatul in doua, 2/3 pentru partea de jos si 1/3 pentru deasupra.
Se intinde prima parte (2/3) si se pune intr-o tava rotunda cu diametru de 28 cm tapetata cu hartie de copt.
Se da la cuptorul preincalzit timp de 10 min dupa care se scoate din cuptor, se presara pesmetul si se pune gemul.Nucile se taia mai grosier si se adauga peste gem.
Se intinde cealalta parte de aluat, se taie in fasii subtiri pe care le asezam sub forma de grilaj deasupra prajiturii.
Se unge cu ou batut si se coace la cuptor la foc moderat pana se rumeneste frumos.
Se lasa sa se raceasca in tava dupa care se portioneaza dupa preferinta.
1
am amestecat gem de prune si caise si a fost delicioasa tarta