Pentru ca ne-a placut tare mult prajitura cu crema de lamaie, am zis sa fac un tort de anul nou in care sa combin ciocolata cu aceasta crema. A iesit un tort delicios!
Pt. blaturile cu nuca:
Pt. blat simplu:
Crema de ciocolata:
Crema de lamaie:
Pt. insiropat:
Pt. ornat:
Blaturile cu nuca: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga pe rand zaharul si zaharul vanilat, mixand bine dupa fiecare pana se topeste zaharul. Faina se amesteca cu nuca macinata, apoi se toarna peste spuma in doua runde, amestecand usor de jos in sus. Se imparte compozitia in doua si se coc doua blaturi separate, intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt, la 180 de grade pentru aproximativ 20-25 minute. Se face testul cu scobitoarea.
Blatul simplu: Se separa ouale. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, zaharul se adauga pe rand, apoi cate un galbenus mixand usor dupa fiecare. Se adauga uleiul, apa si coaja de lamaie. La final se pune faina si cu miscari usoare de jos in sus se omogenizeaza. Se toarna compozitia in aceeasi forma in care s-au copt blaturile cu nuca. Se da la cuptor la 180 de grade pt 30-35 minute sau pana trece testul scobitorii.
Crema de ciocolata: Se rupe ciocolata bucatele si se pun intr-o craticioara pe foc, impreuna cu frisca lichida. Se amesteca continuu pana ce toata ciocolata s-a topit si s-a omogenizat bine cu frisca. Se da la rece pentru 2 ore.
Crema de lamaie: Intr-o oala cu fundul dublu se omogenizeaza faina cu laptele si zaharul apoi se pune pe foc mediu si se lasa pana incepe sa fiarba si se ingorasa bine, amestecand continuu sa nu se faca cocoloase. Cand am obtinut consistenta dorita, se ia de pe foc si se pune untul. Amestecam bine pana la omogenizare si lasam sa se raceasca. Se pune coaja de lamaie si sucul de lamaie. Se amesteca si se da la frigider.
Preparam siropul din apa si zahar dupa gust apoi adaugam esenta de lamaie, tot dupa gust. Blatul simplu se taie in doua. Crema de ciocolata se mixeaza bine impreuna cu esenta de rom pana obtinem o crema densa si pufoasa. Pastram 4-5 lg de crema pt ornat.
Pe un platou se aseaza un blat de nuca pe care l-am desprins cu grija de pe hartia de copt. Se insiropeaza usor apoi se unge cu jumatate din crema de ciocolata. Se pune deasupra jumatate din blatul simplu, se insiropeaza bine apoi se unge cu crema de lamaie din care pastram cateva linguri pt ornat. Se aseaza al doilea blat simplu, se insiropeaza si se unge cu restul de crema de ciocolata. Deasupra se aseaza cel de-al doilea blat cu nuca. Se unge cu crema de ciocolata pastrata, se lipesc biscuitii pe margine si se orneaza cu crema de lamaie pastrata cu ajutorul unui posh. Sau il ornati dupa imaginatie!
Pofta buna!
1
De preferat sa se faca blaturile cu o zi inainte!