Cu 35 de ani in urma am preparat prima data acest tort. De atunci multe retete de tort am facut, dar el a ramas favoritul , la ocazii foarte speciale. E gustos , nu necesita multa munca, dar este capricios in timpul coacerii blatului . In general nu poti servi la masa mai mult, decat o felie de tort.
Inchipuiti-va, cata ciocolata ati manca ??? una - doua -zece. Aceuasi senzatie o aveti , dupa ce gustati acest tort ... cu ochii ati manca tot... dar este imposibil... blatul cu gust de ciocolata, crema cu gustul de umplutura de la ciocolata "lapte de pasare", iar deasupra glazurat cu ciocolata , care a fost preparata in conditii de casa... si totul este preparat din PRODUSE NATURALE.
Tortul cu aceaiasi denumire , dar dupa alte receta preparat in gasiti aici http://www.bucataras.ro/retete/4167/tort-lapte-de-pasare.html
Prepararea blatului:
Albusurile se bat spuma cu zaharul sau cu zahar pudra ( mai bine) si o picatura de sare de lamaie.
Aparte se amesteca faina cu cacao si vanilina. Pe urma faina cu cacaua se toarna treptat in albusurile batute . Se amesteca numai intr-o directie cu mare atentie , ca sa nu se lase albusurile.
Cuptorul se incalzeste pana la temperatura de 170 C . Forma pentru coacerea blatului se unge cu unt, si la fundul formei se pune hartie de pergament unsa, in prealabil, cu unt. Aluatul se toarna in forma cu mare atentie. Se coace in cuptorul preincalzit timp de o ora. Cand se pune in cuptor tava, focul se scade la temperatura de 130-140C.
Atentie, primele 40 de minute nu se deschide cuptorul. Se aseaza blatul. ( aceasta estepartea cea mai neplacuta la acest tort, cu totul, ca gustul nu se schimba.)
Dupa coacere , blatul pàre moale , si ti se pare , ca parca nu este copt. Asa trebuie sa fie.
Blatul se scoate din foarma doar dupa ce s-a racit.
Prepararea cremei:
In timpul cat se coace blatul se prepara crema.
Zaharul se topeste cu laptele la foc mijlociu.
Intr-un vas aparte se amesteca galbenusurile cu faina Treptat , se adauga laptele fierbinte cu zaharul topit. Se toarna totul intr-un vas care se pune la foc la bain marine .
Crema se fierbe la bain marine pana cand incepe sa se ingroasa, undeva 10-15 minute. In timpul fierberii mereu se amesteca cu o lingura de lemn.
In stare calduta , treptat, se adauga untul molcut si vanilina. Se amesteca foarte bine pana primim o masa foarte consistenta. Se vede in poza. Crema se pune la racit in frigider ,se intareste mai mult.
Prepararea glazurii :
Cacaua se amesteca cu zaharul. Se toarna laptele caldut si vasul se pune la fiert la foc mijlociu.
Se fierbe glazura la foc mijlociu, pe urma mai mic , timp de 15 minute, pana se ingroasa. In timpul fierberii se adauga untul. Cand se raceste ,se adauga putin rom sau esenta de vanilina.
Asamblarea tortului:
Blatul de ciocolata se raceste . Se unge deasupra toata crema de inaltimea 2 cm. Peste crema se toarna glazura putin calduta si se unge pe parti. Tortul se poate servi dupa 4 ore.
In timpul cand feliati tortul , glazura preparata dupa aceasta reteta - crapa, dar sa stiti ca e foarte gustoasa. Eu am preparat-o , dar am folosit-o pentru alta reteta, deoarece am hotarat sa ornez tortul si am inteles ca voi folosi foarte multa ciocolata.
Combinatia blatului din ciocolata cu crema aceasta finuta si totodata care isi mentine forma si glazura ii redau un sharm si gust deosebit, acestui tort. De aici si-a primit aceasta denumire. Ce este mai gustos ca laptele de pasare .