Mi-am dorit de mult să fac o mâncare cu praz, pentru că nu știam ce gust are această legumă, interesantă ca aspect și cu un anumit renume. În sfârșit, am găsit așa ceva la supermarketul de unde mă aprovizionez de obicei și am reușit astfel să realizez o dorință veche.
După ce am văzut mai multe rețete, am ales să fac mai întâi o ciorbiță, pe care am preparat-o în conformitate cu gustul meu. Am ales să înlocuiesc orezul, sau cartofii cu pastele de mici dimensiuni, dar sunt absolut convinsă că ciorba este foarte bună și cu celelalte ingrediente.
Concluzia...? Prazul are un gust special, foarte bun, așa că sigur voi mai prepara și alte mâncăruri cu această legumă interesantă.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjei și țelină) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă fierbinte, când este cazul.
Se desfac și se aruncă primele două foi de praz, se spală foarte bine și apoi se taie rondele, groase de 1-1,5 cm, până în zona în care foile se desfac.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală ardeiul capia, se spală, se curăță de cotor și de semințe, după care se taie julienne și se călește cu ceapa și usturoiul.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se pun în tigaia cu celelalte legume, ca să se înmoaie bine. Când lichidul lăsat de roșii a mai scăzut puțin, se adaugă rondelele de praz și se lasă la foc mic, acoperit, timp de 8-10 minute, până ce se înmoaie.
Cum rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă în oală și legumele călite și se lasă oala la foc mic, spre mediu, pentru încă 10 minute.
Între timp, se fierb pastele, conform recomandărilor de pe ambalaj.
Se aleg, se spală, se zvântă și se toacă mărunt frunzele de pătrunjel.
La 10 minute, după adăugarea legumelor călite în oală, se condimentează ciorba cu sare și piper, după gust, se adaugă pastele fierte și strecurate bine de apă și după încă 3-4 minute de fiert, la foc mic, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul pe oală și se oprește focul de la aragaz.
Ciorba se servește după 10 minute ”de odihnă”. Cine vrea, o poate acri cu zeamă de lămâie, la servire, dacă nu a acrit-o în prealabil, cu altceva.
1
Prazul trebuie spălat foarte bine, pentru că între frunze poate fi pâmânt. De aceea, este mai bine să se taie rondelele până la zona în care frunzele se desfac. Frunzele care se desfac se pot spăla din nou și apoi pot fi tăiate și folosite.
2
Ciorba poate fi făcută cu cartofi, care se adaugă în oală, tăiați cubulețe, atunci când rădăcinoasele sunt fierte pe jumătate.
3
Ciorba poate fi făcută cu 2-3 linguri de orez, fiert, clătit cu apă rece și strecurat bine. Orezul fiert se adaugă în ciorbă cu 3-4 minute înainte de oprirea focului de la aragaz.
4
După adăugarea prazului, ciorba se fierbe la foc mic, ca să nu se destrame de tot. Și aspectul ciorbei contează...
5
Ciorba poate fi acrită cu borș, adăugat spre sfârșitul preparării, sau cu zeamă de lămâie, la servire. Eu am preferat să n-o acresc, ca să simțim gustul natural al prazului. La sfârșit, mi s-a părut o idee bună...