De când prepar des spanac, mi-am tot dorit să fac și reteta de Ciorba taraneasca de spanac cu acest ingredient simplu, dar delicios, iar acum această dorință s-a împlinit. Rezultatul este pe măsura așteptărilor: o reteta de ciorbiță foarte gustoasă, ușoară și bună, de primăvară. Inițial, am vrut să o fac dreasă cu smântână de la bun început, dar cum urma o zi de post și apoi încă una, până la sfârșitul săptămânii, mi-am zis, gustând-o, că parcă merită să rămână așa cum este, iar cine dorește, poate adăuga smântână, după preferință. Ei bine, nimeni nu și-a dorit să adauge smântână in Ciorba taraneasca de spanac, pentru că așa, simplă, este cu adevărat foarte bună și nu-i lipsește nimic...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbiță.
Ingrediente Ciorba taraneasca de spanac
Preparare Ciorba taraneasca de spanac
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se mărunțesc și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă.
Se alege spanacul, se rup rădăcinile și codițele, se spală foarte bine, în 4-5 ape, după care se lasă la scurs și apoi se taie grosier.
Se curăță ceapa galbenă și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc, la foc mic și în ulei suficient, ca să nu se ardă.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie julienne și se adaugă peste ceapă și usturoi, ca să se prepare înăbușit, la foc mic.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaie cu celelalte legume, la călit. Se ține tigaia la foc mic, ca să scadă lichidul lăsat de roșii.
Se aleg, se spală, se zvântă și se toacă verdețurile (pătrunjelul și leușteanul), iar ceapa verde se curăță, se spală și se taie rondele, cu tot cu codițe.
Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe. Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă în oală cartofii tăiați cubulețe și după două-trei clocote se adaugă și legumele călite.
Se mai lasă ciorba la fiert încă două clocote, după care se adaugă spanacul tăiat grosier.
După încă două clocote se adaugă in ciorba taraneasca de spanac ceapa verde tăiată rondele, se condimentează cu sare și piper și după 4-5 minute se ia oala de pe foc, se adaugă verdețurile tocate, se pune capacul și după 10-15 minute de ”odihnă”, ciorba poate fi servită. Se poate asocia un ardei iute, proaspăt sau murat în oțet.
Alta ciorba sanatoasa gasesti aici - Ciorba de loboda cu taitei de casa si aici Ciorba de urzici cu rosii
Pentru felul principal poti alege Pulpe de pui cu vin si usturoi la cuptor
1
Spălați foarte bine spanacul, ca să nu mai rămână praf sau pământ între frunze.
2
Pentru ciorbă, se poate renunța la codițele de spanac.
3
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu devină amare. Aceste legume trebuie doar înmuiate puțin, în ulei suficient și la foc mic și atunci vor avea un gust foarte bun.
4
Alegeți cartofi roz, care nu se sfărâmă ușor la fiert.
5
Nu adăugați cartofii la fiert de la început în oală, ci doar când celelalte legume (rădăcinoasele) sunt aproape fierte.
6
Legumele călite trebuie preparate mai întâi înăbușit, la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de roșii, după care se adaugă în oala de ciorbă.
7
Spanacul proaspăt, tăiat grosier se adaugă în ciorbă înaintea ultimelor două clocote, pentru că fierbe repede.
8
Nu fierbeți/opăriți spanacul înainte de a-l adăuga în ciorbă, ca să nu pierdeți ce are el mai bun și hrănitor. Nu uitați că tocmai din acest motiv, unii fac salată cu spanac crud...
9
Adăugați ceapa verde la sfârșit, înainte de ultimul clocot și de condimentare.
10
Presărați verdețurile tocate, după ce ați luat ciorba de pe foc.
11
Serviți ciorba după ce ”s-a odihnit” 10-15 minute.