Copanele de pui invelite in bacon, la cuptor

de vasimur in Pui, 14 Mar 2019 | 5052 vizualizari

 

Este o rețetă simplă dar foarte gustoasă și cu puține ingrediente. Pulpe de pui astfel pregătite sunt foarte aromate și fragede și pot constitui un fel principal impecabil, la orice masă festivă!

 

INGREDIENTE

  • Pentru copănele:
  • 7 copănele de pui – cca. 750 g (atâtea au fost într-o caserolă!)
  • 14 felii subțiri de șuncă țărănească afumată (bacon)
  • 2 linguri de ulei de măsline (sau de floarea soarelui)
  • 2 linguri de muștar iute (sau dulce)
  • 4-5 căței de usturoi
  • 2-3 crenguțe de rozmarin (oregano sau cimbru)
  • 1 pahar de vin alb
  • 1 pahar cu apă (opțional)
  • sare după gust
  • piper după gust
  • zeamă de lămâie (opțional)
  • verdeață de pătrunjel sau mărar, tocată mărunt (opțional)
  • Pentru sos de usturoi:
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 1-2 linguri de smântână sau iaurt
  • 1-2 linguri de ulei
Portii: 3
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Copanele de pui invelite in bacon, la cuptor:

Preparare copănele:

Pregătim vasul în care vom găti pulpele. Îl tapetăm cu hârtie de copt și ungem cu ulei de măsline sau de floarea soarelui. 

Spălăm bine copănelele (pulpe inferioare) și îndepărtăm pielea de pe ele. Condimentăm cu sare și piper, pe toate părțile. Amestecam muștarul cu puțin ulei, zeamă de lămâie, sare și piper. Ungem bine copanelele cu acest amestec.

Învelim fiecare copănel în bacon care se va lipi foarte bine datorită muștarului. Așezăm copanele în vasul pregătit. Tăiem usturoiul feliuțe și-l punem printre copănele împreună cu celelalte ingrediente. Deasupra turnăm uleiul de măsline rămas și vinul alb. Stoarcem și puțină zeamă de lămâie. La nevoie puteți pune și un pahar cu apă. Personal nu am mai pus și apă.

Punem tava în cuptorul încălzit în prealabil (la 180-200 grade C) și lăsăm cam 60 min, până ce baconul se rumenește și devine crocant. La final vom avea un fel principal delicios și care se poate servi cu orice garnitură vă place și cu salată de sezon sau murături. Este potrivit și un sos de usturoi cu smântână, dacă doriți. Se poate orna cu frunze de pătrunjel verde sau mărar, tocate mărunt!

Preparare sos de usturoi cu smântână:

Sosul de usturoi cu smântână este cremos și simplu de făcut. Este un sos rapid pentru carne prajită, fripturi, carne sau legume la grătar dar și pe post de dressing pentru salată.

Usturoiul se dă prin presă sau răzătoarea mică, după care se amestecă cu ajutorul unei lingurițe împreună cu sarea, de preferat grunjoasă, deoarece ajută la sfăramarea pulpei de usturoi.

Treptat se adaugă și uleiul, ca la maioneză, până la încorporarea lui. Usturoiul trebuie să devină cremos și să se albească ușor. Putem folosi și un blender ca să obținem un amestec spumos, fară bucățele de usturoi.

Apoi se adaugă treptat și smântâna, amestecand energic cu lingurița. Cu cât smântâna e mai grasă cu atât mujdeiul va fi mai cremos. Se dă la rece pentru 1 oră, înainte de servire. 

Obs. Preparați doar cantitatea de sos de usturoi necesară deoarece dacă rămâne, nu mai este la fel de bun. Ingredientele din rețetă sunt pentru două/trei porții de sos!

***

Deoarece mi-a rămas sos de muștar, m-am gândit să fac drept garnitură, cartofi aromatizați, simultan cu copănelele, având cam același timp de gătire. Am amestecat sosul de muștar cu o lingură de ulei, zeamă de lămâie, sare, piper și cimbru, după gust.

Cartofii se spală bine si se curăță de coajă. Puteți să-i lăsați și cu coajă, dacă țineți neapărat. Se taie cuburi nu prea mari, sau felii groase de cca 0,5 cm, în funcție de mărimea cartofilor.

Cartofii tăiați se lasă cel putin 10 minute în apa rece pentru ca să se mai elimine din amidon. Amidonul se dizolvă în apa rece și de aceea o tulbură. Se scot apoi într-o strecuratoare, ca să se scurgă, după care se răstoarnă pe un ștergar curat de bucătărie și se tamponează bine pentru a scăpa de umiditatea în exces. Astfel, cartofii vor fi mai crocanți!

Amestecăm cartofii cu sosul preparat mai devreme și-i punem într-un vas de ceramica (sau în aceeași tavă cu copănelele, pe hârtia de copt, dacă au loc) în cuptorul bine încins în prealabil, la 180-200 grade ca și pentru copănele.

Coacem cartofii aproximativ 60 minute. După  cca 20 min întoarcem cartofii pe partea cealaltă, cu un clește, pentru ca să se rumenească uniform.

Eu nu am mai făcut sos de usturoi întrucât voiam să servesc copănelele cu cartofi aromatizați și murături! Copănelele au ieșit foarte suculente iar crusta de bacon foarte crocantă!

***

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Puteți folosi muștar dulce și nu veți da greș.

2

Puteți folosi și salvie sau orice plante aromatice vă place.

3

În loc de ulei de măsline, puteți folosi ulei de floarea soarelui.

4

Puteți servi copănelele și cu un sos de usturoi cu smântână, dacă doriți.

5

Alături de copănele puteți servi garnitura preferată, murături sau o salată de sezon!

Daca ti-a placut reteta noastra "Copanele de pui invelite in bacon, la cuptor" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pulpe de pui pe pat de legume la cuptor