În Franța, de Întâmpinarea Domnului, clătitele constituie desertul festiv. De dragul civilizației franceze, aș fi făcut și eu clătite anul acesta, cu acest prilej, dar cum am fost ocupată, am amânat acest moment, până ieri, când am preparat un frumos tort moldovenesc (basarabean) din clătite, o minunăție pe care am savurat-o acum la fel ca prima dată, în urmă cu câțiva ani, la Chișinău, când am fost acolo cu câțiva elevi, la un concurs.
Am aflat atunci că mai există și varianta mai complicată, cu aluat fraged și cremă, care cere mai mult timp, dar rețeta aceasta, cu clătite și frișcă este preferată, fiind mai rapidă, mai economică și mai delicioasă. Și nouă ne-a plăcut foarte mult...
Cât privește denumirea, legenda spune că Guguță era un cioban, iar ”cușma” era căciula lui, din blană de miel.
Din ingredientele de mai jos am făcut 12 clătite și am folosit doar 10, pentru acest desert.
Pentru clătite, se amestecă mai întâi ingredientele solide: făina albă, sarea, bicarbonatul de sodiu, zahărul, vanilia și coaja răzuită de lămâie. Se adaugă ouăle, se încorporează și apoi se adaugă laptele, puțin câte puțin, până ce se dizolvă zahărul și se obține o compoziție de consistența smântânii.
Se unge tigaia cu ulei, iar când este încinsă, se toarnă câte un polonic de compoziție și se prepară clătitele, una câte una, până ce se termină ”materia primă”.
Cât timp se răcesc clătitele, se face frișca, mixând smântâna rece cu vanilia și zahărul, până ce ajunge la consistența necesară. Se dă frișca la frigider, până ce se pregătesc clătitele.
Se ung clătitele reci cu un strat subțire de Fineti, se pun pe fiecare câte 5-6 vișine ”în linie” și se rulează.
Se pun 4 clătite, aliniate, una lângă cealaltă, pe un platou. Se ung clătitele cu un strat de frișcă și deasupra se pun alte 3 clătite. Se ung și aceste clătite cu un strat de frișcă, apoi se pun deasupra încă două clătite, care se ung și ele cu frișcă, iar în vârful ”piramidei” se pune ultima clătită.
Se ”învelește” tortul cu frișca rămasă, după care se decorează cu ciocolată răzuită și cu vișine.
Se dă tortul la frigider pentru câteva ore, după care se îndepărtează capetele și se porționează. Dacă nu se împarte tot imediat, se păstrează la frigider, până ce se epuizează.
1
Pentru clătite, încorporați cu grijă ingredientele, în așa fel încât să nu se formeze cocoloașe.
2
Nu turnați compoziția de clătite în tigaie, decât după ce aceasta este fierbinte.
3
Ungeți clătitele cu Fineti, doar după ce se răcesc.
4
Pentru frișcă, smântâna trebuie să fie rece.
5
Mixați smântâna cu zahăr și vanilie, până ce frișca are consistența necesară, dar aveți grijă să nu se transforme în unt dulce.
6
Pentru umplerea clătitelor și pentru decor puteți folosi atât fructe proaspete, cât și din: compot, dulceață, sau conserve pentru iarnă. Eu am folosit vișine conservate pentru iarnă.
7
Dacă folosiți vișine din: compot, dulceață, sau conservate, pregătiți-le din timp, ca să se scurgă tot lichidul.
8
Puteți face tortul mai înalt, folosind 15 clătite (5,4,3,2,1).
9
Între straturile de clătite puneți frișcă, atât cât să umple spațiile goale.
10
Ar fi bine ca vișinele care se pun deasupra, ca decor să corespundă fiecare unei felii de tort.
11
Tăiați tortul cu un cuțit bine ascuțit, dar numai după ce a stat la rece, timp de cel puțin 5-6 ore, ca să se înmoaie.
12
Păstrați tortul la frigider, până la epuizare.