O dulceață foarte bună și parfumată, pe care o fac de mulți ani, după aceeași rețetă preluată de la Natalia Tăutu-Stănescu, în Conservarea fructelor pentru iarnă. Este o carte la care țin mult, pentru că din ea am învățat, încă din tinerețe, cum se prepară dulcețurile, gemurile și alte conserve dulci. De aici am învățat să fac distincția dintre dulceață (se face pe bază de sirop bine legat) și gem (se face prin fierberea fructelor cu zahăr). Tot de aici am învățat că în dulcețuri nu se pune decât vanilie (nu și la cele foarte parfumate) și zeamă de lămâie (pe net citim rețete de dulceață cu fel de fel de mirodenii, ceea ce mi se pare ciudat).
Din 7 gutui mari și 2 kilograme de zahăr mi-au ieșit 7 borcane de dulceață.
Rețeta de mai jos este pentru o porție (3 gutui și 1 kg de zahăr)
Alegeți gutui mari, galbene, coapte bine și fără defecte. Spălați bine gutuile, ca să se ducă tot puful și apoi ștergeți-le cu un prosop curat.
Cu un cuțit bine ascuțit, curățați de coji gutuile și apoi puneți-le imediat într-un vas cu apă rece, ca să nu se înnegrească.
Între timp, puneți o oală mare cu apă la înfierbântat. În ea veți opări gutuile răzuite.
Totodată, puneți în cratița în care faceți dulceață 1 kg de zahăr tos și 3 pahare de apă. Dați cratița la foc mic și după ce se topește zahărul, iuțiți focul pentru a lega bine un sirop.
Scoateți gutuile din apă, ștergeți-le cu un prosop de hârtie și apoi răzuiți-le pe răzătoarea mare, sau pe o răzătoare specială, care are găuri mari. Când gutuile răzuite umplu cu vârf o farfurie adâncă, atunci aveți deja cantitatea necesară pentru o porție de dulceață. Puneți gutuile răzuite într-o bucată mare de tifon și opăriți-le în apa clocotită (1-2 minute). Scoateți tifonul cu gutuile din apa clocotită și puneți-l într-o strecurătoare, ca să se scurgă apa.
Între timp, verificați dacă s-a legat bine siropul. Când siropul este bine legat, opriți focul de la aragaz și întroduceți în cratiță jumătatea de baton de vanilie (secționată în două) și gutuile răzuite, opărite și scurse de apă. Agitați puțin cratița, pentru ca siropul să cuprindă toate fructele și abia după 15-20 minute aprindeți din nou focul la aragaz.
Fierbeți dulceața la foc iute și adunați spuma formată. Adăugați zeama de la o lămâie și cănd dulceața cade bob pe o farfurioară și nu se împrăștie imediat, opriți focul de la aragaz.
Lăsați dulceața la răcit înainte de a o pune cu o lingură curată și uscată în borcane curate. Depozitați borcanele în cămară, la loc aerisit și răcoros.
1
Această dulceață se face foarte repede, dar și dumneavoastră trebuie să acționați repede, pentru ca gutuile să nu se înnegrească, stând în aer.
2
Nu răzuiți gutuile până aproape de cotor, pentru că acea porțiune este lemnoasă și nu este bună pentru dulceață.
3
Legați bine siropul, înainte de a pune în el gutuile răzuite, opărite și scurse de apă. În caz contrar, va trebui să fierbeți mai mult dulceața, ceea ce o va face închisă la culoare. În mod normal, dulcețurile corect făcute trebuie să aibă o culoare foarte puțin mai închisă decât fructul respectiv.
4
Până se răcește dulceața, puneți cratița la un loc ferit de apă și de alți factori care ar putea determina zaharisirea ei.
5
Batonul de vanilie va lăsa în dulceață semințe foarte mici, negre.
6
Folosiți linguri și borcane curate, perfect uscate.
7
Nu uitați! Dulcețurile se prepară în cantități mici (1-1,5 kg). În caz contrar, dulceața se va închide la culoare (pentru că va trebui să fiarbă mai mult) și nu va avea un aspect frumos. Iar fructele s-ar putea terciui...