Sursa :http://www.jamilacuisine.ro/mucenici-moldovenesti-reteta-video/
Sirop: 150 ml apa, 75 g zahar, coaja de portocala
Se cerne faina.Pregatim maiaua astfel: amestecam drojdia cu o lingurita rasa de zahar, faina si putin lapte caldut pana se formeaza o pasta .Lasam la dospit.
Adaugam peste faina cernuta, zaharul, sarea, maiaua dospita, ouale, coaja de lamaie, esenta, laptele caldut putin cate putin si uleiul.Amestecam cu o lingura de lemn la inceput apoi incepem sa framantam aluatul format pana devine elastic si nelipicios. Lasam la crescut aluatul aproximativ o ora, acoperit cu un prosop.
Dupe ce aluatul si-a dublat volumul, incepem sa formam mucenicii. Formam bilute de coca . Luam apoi cate o bucata si o modelam ca un cordon.Incepem a forma o spirala pana la jumatatea cordonului, apoi celalalt capat il rulam in sens invers.
Dupe ca terminam de format mucenicii, îi asezam in tava tapetata cu hartie de copt si lasam iar la crescut cca. 20 min. Inainte de a introduce tava la cuptor se ung mucenicii cu galbenus de ou amestecat cu 1 lingura de lapte. Se lasa la copt pana se rumenesc, aproximativ 20 min. ( depinde de cuptorul fiecaruia) .
Cat se coc mucenicii,pregatim siropul : punem apa la fiert impreuna cu zaharul pana se acesta se topeste. Luam vasul de pe foc si adaugam coaja de portocala. Lasam cateva minute apoi scoatem coaja .
Insiropam mucenicii ( siropul nu trebuie sa fie fierbinte ) apoi cu o pensula ii ungem cu miere si presaram nuca macinata pe deasupra . Pofta buna !
Mucenicii traditionali din zona mea, sunt cei fierti si cum nu puteau sa lipseasca am pregatit si din acestia : se pune la fiert 1-1,5 l apa. Cand apa a juns la punctul de fierbere se introduc mucenicii ( 1 punga cumparata ) si se lasa cca 5-10 minute la fiert . Se adauga zahar ( dupa preferinta :5-6 linguri ), zahar vanilat (2 plicuri ) , coaja de lamaie, esenta rom, nuca tocata marunt ( 50-100 g ), scortisoara. Se servesc pe data de 9 martie, calzi sau reci ! Eu îi prefer reci !