COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS

de Panacris in Dulciuri, 16 Ian 2016 | 5662 vizualizari

 

Am pornit de la rețetă postată de Bertoni D Albert, https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1673415792927408&set=a.1375494336052890.1073741828.100007770091396&type=3&theater&notif_t=like, apoi am trecut în revistă mai multe articole despre faptul că aluatul pentru cozonac, se prepară în două zile și anume se frământă aluatul după-amiaza, apoi se lasă la dospit la rece până a doua zi, http://www.adihadean.ro/2015/01/cozonac-impleticit/, așa că am probat și eu varianta aceasta,doarece deja se făcuse târziu, ca să mai stau după el l-a dospit la cald și apoi la copt.

 

INGREDIENTE

  • făină albă de grâu 500 g,
  • drojdie uscată 1 plic,
  • zahăr tos 150 g,
  • lapte grăsime 3%, 150 ml,
  • ulei de rapiță 50 ml,
  • ouă 2 bucăți,
  • coaja de lămâie și portocală,
  • esenţă de rom 1 lingură,
  • cacao neagră 50 g,
  • nucă măcinată 250 g,
  • sare iodată 1 praf,
  • caramel preparat în casă cca. 50 g,
  • nucă de cocos 100 g
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS:

 

Într-un vas încăpător se cerne făina de 2 ori, este sfatul lui Bertoni D Albert, ca să iasă mai pufos cozonacul. În laptele călduț se adaugă, drojdia uscată, zahărul, gălbenușurile amestecate bine, praful de sare, coaja de portocală, lămâie se amestecă până se înglobează toate ingredientele. Crema obținută se adaugă peste făină și se începe frământarea. Recunosc că l-am pus la treabă pe Thor, mixer-ul planetar, după ce s-au înglobat toate ingredientele și s-a obținut un aluat ușor lipicios se adaugă uleiul și se mai frământă până se obține un aluat elastic.

Se lasă aluatul la rece, atenție într-un vas mai mare, acoperit până a doua zi, sau cel puțin 3 ore la frigider.

A doua zi se scoate aluatul de la rece, se răstoarnă pe masa de lucru, se împarte în două bile, care apoi se întind și se umplu cu diferite umpluturi.

Pentru umplutura cu nucă, se bat albușurile rămase de la aluat, se adaugă esență de rom.

Prima foaie se unge cu caramel preparat în casă, rețeta o găsiți aici: http://panacris.blogspot.ro/2016/01/caramel-preparat-in-casa.html, apoi se nuca de cocos, apoi se rulează.

Pe a doua foaie se întinde crema de nuca și se presară pudra de cacao, ce apoi se rulează. Cele două rulouri obținute, se împletesc, apoi se așează în tava de cozonac tapetată cu foaie de pergament și se mai lasă la crescut cca. 30 de minute, tot la rece.

 

Se unge cozonacul cu ou bătut, apoi se presară zahăr vanilinat, se mai lasă la dospit, apoi se pune la copt, în cuptorul preîncins cca. 45 de minute la 180 grade.

Spor și poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

Gicuta 1

18.01.2016, 08:56

O pufosenie grozava!

anca_rm 1

18.01.2016, 09:12

ce frumos arata , si ce combinatie de arome , minunat

mirela0911 1

18.01.2016, 15:06

Foarte bun, cu siguranta!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac grania