publicat la 10.03.2015
publicat la 10.03.2015
publicat la 06.03.2015
Rutina omoară distracţia. Dacă azi ai stat o oră pe bucătăraş.ro, mâine trebuie să stai două ore. De săptămâna viitoare te poţi muta definitiv aici!
Bucataras.ro
[email protected]
Plăcintă de dovleac
Se lasă foile la decongelat, dacă sunt congelate. Se taie dovleacul în două, pe lung. Se scot sâmburii, se decojeşte şi se dă la răzătoare. Se iau câte două foi de plăcintă, se ung pe toată suprafaţa cu ulei cu ajutorul unei pensule. Se pune...
Cartofi copţi în coajă cu mujdei
Se spală cartofii bine, se usucă şi pe pun la copt în cuptor. Se întorc de pe o parte pe alta, pentru a se coace bine pe ambele părţi. Mujdeiul: Se curăţă usturoiul de coajă, se trece prin presa pentru usturoi după care se presară sarea grunjoasă şi se...
Gogoşi umplute, de post
1. Se cerne făina şi se amestecă cu drojdia uscată; 2. Într-un bol încăpător, se pune făina cu drojdia, se adaugă zahărul, coaja rasă de la o portocală şi o lămâie, zahărul vanilat, sarea; 3. Se toarnă apa minerală (călduţă) şi se formează...
Shaorma de post
1. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie în 8 (ca pepenele). Cartofii tăiaţi se spală, se usucă cu un prosop de hârtie, se sărează puţin şi se prăjesc în ulei încins (baie de ulei). 2. Ciupercile se clătesc, se usucă cu un şervet de...
Pâinici de secară şi tărâţe de grâu
Se pregăteşte maiaua : - se lichefiază drojdia cu 100 mL apă călduţă, 3 lg făină şi o lg rasă de zahăr; apa şi făina se folosesc din cantităţile iniţiale; - se acoperă, se lasă circa 10 minute într-un loc cald. Într-un vas încăpător, se...
Raţă cu varză murată
Bucăţile de grăsime se taie mărunt şi se călesc, se adaugă ceapa roşie tocată mărunt. După ce s-a topit grăsimea, se adaugă varza, tocată nu foarte mărunt şi se căleşte totul până-şi schimbă puţin culoarea. Se condimentează cu frunze de cimbru, boia dulce,...
Ciorbă de raţă cu suc de roşii
Se porţionează raţa, se spală bine bucăţile de carne şi se pun la fiert în apă cu sare. Bucăţile mai grase se taie mărunt şi se pun de-o parte. (Se vor folosi pentru varză calită ). Se spumează iar după ce s-a pătruns puţin carnea, se scot bucăţile...
Cum se face coliva lipoveneasca - Kutya
Cum se face coliva lipoveneasca. Arpacaşul fiind din comerţ, era destul de curat, nu mai era nevoie să aleg bob cu bob. Se spală în câteva ape şi se pune la fiert în circa 1 litru de apă. După ce s-a fiert, se strecoară şi se serveşte cu miere de...
Mămăligă Souffle - Bûche de chèvre
Prima dată se face o mămăliga, în care se pune şi ceapă: - se pun la fiert circa 1.5 L apă; - se adaugă 1 lgţ sare, 50 g unt şi 2 cepe tocate mărunt; - după ce dă în clocot apa, se adaugă mălaiul în ploaie şi se amestecă energic pentru a nu permite...
Pâine din făină albă de grâu şi secară, fără frământare
Se cântăresc tipurile de făină. Se amestecă cu tărâţa de grâu şi seminţele de in. Se pregăteşte maiaua : - drojdia se aduce în stare fluidă cu puţină apă călduţă, o lg zahăr şi 2-3 lg făină - se obţine o pastă de consistenţa...
Mazăre cu legume şi mentă
Se pregătesc legumele: - ceapa se toacă mărunt; - morcovul şi păstârnacul felii subţiri; - ardeiul cuburi mici. Mazărea se clăteşte cu apă rece, se lasă la scurs. Într-o tigaie încăpătoare, poate fi wok, se încing 4-5 lg ulei de...
Prăjitură cu nucă, cacao şi portocală - de post
Se cântăreşte făina se amestecă cu praf de copt şi cacao. Miezul de nucă se trage în tigaie cât să prindă "un gust de copt", se lasă la răcit şi se macină fin cu ajutorul robotului de bucătărie. Apa + uleiul + zahăr se mixează bine...
Macrou la grătar & Hrişcă cu legume
Macroul congelat îl eviscerez cât este încă semi-îngheţat. Nu-l decongelez de tot deoarece fiind un peşte destul de gras când este decongelat total este destul de firav. Se pregăteşte peştele: - se taie capetele şi cozile; -...
Cartofi gratinaţi, cu ceapă şi brânzeturi
Se curăţă, se spală cartofii. Se pun la fiert întregi în apă cu sare şi se ţin pe foc până când s-au pătruns pe jumătate, să nu fie fierţi de tot. Se scot din apă, iar după ce s-au răcit se taie cuburi mici. Uleiul (2-3...
Prăjitură rapidă cu mere, pentru copii
Se spală, se decojeşte mărul după care se dă la răzătoare. Se bate oul, se adaugă făina, zahărul + zahărul vanilat, uleiul, praful de copt . Se adaugă mărul ras şi un praf de sare. Se amestecă bine până se dizolvă zahărul; compoziţia...
Varză cu orez şi cârnaţi la cuptor
Se călesc cârnaţii, tăiaţi rondele; se adaugă ceapa, apoi morcovul dat la răzătoare. Varza se toacă fâşii şi se adaugă peste cârnaţii căliţi. Se căleşte 2-3 minute după care se adaugă orezul spălat. Se adaugă roşiile, ketchup-ul, zeama...
Omletă cu jumări, ceapă şi oregano
Se bat ouăle, se adaugă oregano, piper şi sare. Jumările şi ceapa se trag într-o tigaie, fără altă sursă de grăsime. Se toarnă ouăle deasupra iar după ce omleta s-a închegat bine se întoarce precum o clătită. Se serveşte cu brânză,...
Caras prăjit în mălai şi în făină
Se curăţă peştele de solzi, se eviscerează şi scot branhiile. Se spală bine în interior cu apă cere, se pune la scurs. Se crestează, se sărează şi se lasă circa 30 minute de-o parte. Se prăjeşte în ulei bine încins, trecut în făină sau...
Ciorbă de peşte din caras, plătică şi păstrăv în stil pescăresc
Se curăţă peştii de solzi. Eu i-am curăţat în chiuvetă, într-o pungă astfel solzii rămân într-un loc; dacă solzii se curăţă mai greu şi se împrăştie peste tot, peştele se poate curăţa direct într-un lighean mare sub...
Pâine multicereale, cu seminţe de in şi măsline, fără frământare
Se cântăresc tipurile de făină şi tărâţa de grâu. Se pregăteşte maiaua: - drojdia, 1 lg zahăr, 2 lg de făină şi apă călduţă(din volumul de 450mL) se amestecă bine până devine o pastă lichidă. Se pune de-o parte 10 minute la foc cald,...
Untură de porc aromată, tartinabilă
Grăsimea lichidă rămasă de la pregătirea jumărilor, se lasă puţin la răcit, se strecoară şi se pune de-o parte să se solidifice, la temperatura camerei. Ceapa, usturoiul şi chili se toacă foarte mărunt. Se amestecă untura cu ceapă, usturoi, chili, rozmarin, cimbru,...
Varză tocată murată la borcan
Se spală, se toacă varza mărunt. Îmi place s-o toc cu ajutorul cuţitului, nu la răzătoare sau robot. Se pune într-un vas încăpător, se sărează şi se amestecă bine. Hreanul se curaţă, se spală şi se taie fâşii. Se...
Tocană picantă de cartofi cu mazăre (de post)
Se curăță, se spală legumele. Cartofii, morcovii, țelina și păstârnacul se taie sau se dau la răzătoare astfel încât să se obțină rondele subțiri. Ceapa se toacă mărunt la fel și ardeii. Într-o crațită cu ulei încins se...
Jumări
Se taie slănina cubuleţe astfel încât fiecare cubuleţ să cuprindă şi o parte de carne. Se sărează (1/2 linguriţă sare). Se pun într-un ceaun şi se ţin la foc potrivit până când se topeşte grăsimea iar jumării devin arămii şi...
Ciorbă rusească de varză cu oase de porc (Shty s miasom)
Se pârlesc bine picioarele de porc, se înlătură copitele, se spală bine, se taie pe jumătate şi se pun la fiert în apă cu puţină sare. Se adună spuma iar după ce s-au pătruns puţin picioarele de porc, se adaugă legumele: ceapa, morcovii, ţelina. ...
Tartă aromată cu mere și portocale, din făină integrală și semințe
Se amestecă făina cu zahărul și cu cele două tipuri de semințe + un praf de sare. Se adaugă uleiul, apa minerală după care praful se copt stins cu suc de lămâie. Se formează aluatul, se frământă bine și se pune la rece circa 15 - 20 minute. ...
Malasolca
Peștele se eviscerează, fără a se îndepărta solzii, se spală, se ține 2-3 ore în apă pentru a ieși tot sângele după care se sărează în exces. Se păstrează la sare circa o săptămână. După acest timp se desărează în apă,...
Mini - eclere
Aluat 1. Într-o cratiţă se fierbe apa, se adaugă untul şi sarea. 2. Se dă la o parte şi se adaugă făina, amestecând bine cu telul să nu se formeze cocoloaşe. 3. Se lasă la răcit. 4. Se adaugă ouăle, unul câte...
Negresă cu whisky (de post)
Se separă lichidele de solide. 1. Făină + bicarbonat de sodiu+ cacao + sare + zahăr + nucă de cocos. 2. Apă minerală + oţet de mere (cam 2 lg) + ulei + whishy + esenţă. Se împreunează cele două părți și se amestecă până se omogenizează...
Ciorbă de fasole cu afumătură & Salată de ceapă roșie
Se pune fasolea la hidratat peste noapte. A 2-a zi se spală și se pune la fiert cu puțină sare, se schimbă apa de 2-3 ori, se strecoară. Într-o cratiță se pune la călit kaizerul tăiat felii subțiri, se adaugă ceapa, rădăcinoasele, cartoful tăiat cubulețe...